Erişilebilirlik

Ortadoğu Barış Görüşmeleri Resmen Ağustos Ortasında Başlıyor


Ortadoğu Barış Görüşmeleri Resmen Ağustos Ortasında Başlıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

Görüşmelerin ana hedefi, Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry'nin söylediği gibi İsrail ve Filistinliler arasında dokuz ay içinde iki devletli çözüm sunacak nihai bir anlaşmaya ulaşmak

İsrailli ve Filistinli yetkililer, Salı günü Washington’da yüz yüze, ikinci bir ön görüşme gerçekleştirdi. İki ülke yetkilileri, Beyaz Saray’da Başkan Barack Obama’yla da bir araya geldi. Amaç, İsrail’i ve Filistin’i iki devletli bir çözüm yönünde nihai bir anlaşmaya ulaştırmak.

Filistinli görüşmeci Saib Erekat ve İsrail Adalet Bakanı Tzipi Livni’yle birlikte açıklama yapan Dışişleri Bakanı John Kerry, amaçlarının önümüzdeki dokuz ay içinde nihai statü anlaşmasına ulaşmak olduğunu söyledi: “Hepimiz hedefimizi biliyoruz: Barış ve güvenlik içinde, yan yana yaşayan iki devletin kurulması. İki devlet, çünkü iki onurlu ulus kendi devletlerine sahip olmayı hak ediyor.”

Kerry, güvenlik, sınırlar, mülteciler ve Kudüs’ün durumu gibi nihai statü sorunlarının bundan sonraki görüşmelerde ele alınacağını bildirdi.

Taraflar iki hafta içinde ya İsrail’de ya da Filistin’de bir araya gelerek, Kerry’nin tanımladığı gibi, “sürdürülebilir, devamlı ve kapsamlı görüşmeler” yürütmeyi kabul etti.

Görüşmeler, üç yıl önce İsrail’in Doğu Kudüs’te başlattığı yerleşim inşaatları yüzünden kesilmişti.

Filistinli görüşmeci Saib Erekat, Filistinliler’in bir anlaşmadan en büyük yararı sağlayacağını söylüyor: “Tüm nihai statü sorunlarının masaya gelmesinden ve istisnasız çözülecek olmasından çok memnunum. Artık Filistin halkının kendi bağımsız ve egemen devletine sahip olma zamanı geldi.”

İsrail Adalet Bakanı Livni ise ülkesinin güvenliğinin hayati önem taşıdığını bildirdi: “Buraya sorunlu ve değişen bir bölgeden geldik. Umutluyuz, ama saf olamayız. Bölgemizde böyle bir şeyi kaldıramayız.”

Amerika Barış Enstitüsü’nden Lucy Kurtzer-Ellenbogen, Washington’un Ortadoğu’da istikrarın artmasına yardımcı olması durumunda bundan büyük yarar sağlayacağını söylüyor: “Bölgeye bakarsanız, kargaşa ve belirsizlik içinde. İsrail-Filistin çatışması, şimdiye kadar en inatçı savaş olarak görüldü. Ama Amerika, bu anlaşmazlığın iki tarafı üzerinde de nüfuza sahip.”

Başban Obama’nın, Mart ayında İsrail ve Filistin’e yaptığı ziyaretlerin, tarafları doğrudan görüşmeleri yeniden başlatmaya ikna çabalarında önemli bir etkisi oldu.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG