Erişilebilirlik

Ortadoğu Barış Görüşmeleri Başladı


İsrailli ve Filistinli yetkililer yaklaşık üç yıldır üç yıldır kesilmiş bulunan barış sürecini yeniden başlatmayı amaçlayan görüşmelere Washington’da başladı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry bugün İsrail Adalet Bakanı Tzipi Livni ve Filistinli baş müzakereci Saib Erekat ile görüşecek ve daha sonra iki yetkiliyle ortak basın toplantısı düzenleyecek.

Pazartesi akşamı iftardan sonra başlayan görüşmelerin evshipliğini yapan Kerry tarafları “makul uzlaşmalar” gerçekleştirmeye çağırdı.
Sorunların zor, karmaşık, duygusal ve sembolik olduğunu belirten Kerry ancak hiç bir şey yapmamanın daha kötü sonuçlar vereceğini söyledi.

Görüşmelere Amerika adına Ortadoğu özel temsilciliğine atanan ABD’nin eski İsrail Büyükelçisi Martin Indyk katılacak.

Kerry , Başkan Barack Obama’nın barış ve güvenlik içinde yaşayan iki devlet vizyonunu gerçekleştirmek için elinden geleni yapacağını da vurguladı.

İsrail hükümeti Pazar günü yıllardır cezaevinde yakan Filistinli tutukluların serbest bırakılmasını onaylayarak barış görüşmeleri yolunu açtı.

Başbakan Benyamin Netanyahu kabine toplantısında güçlü muhalefeti aşmayı başarırken 13 bakan kararın lehinde yedisi aleyhinde oy verdi, iki bakan ise çekimser kaldı.
Karar gereğince Amerika’nın arabuluculuğuyla başlayacak barış görüşmeleri sırasında 104 Filistinli mahkum dört aşamada serbest bırakılacak.

Karar lehinde oy kullanan Adalet bakanı Tzipi Livni tahliyelerin ancak Filistinliler planlanan görüşmelerde ciddi bir ortak olduklarını kanıtlarlarsa gerçekleşeceğini söyledi.

Filistin Yönetimi görüşmelerin başlaması için İsrail’in 1993 Oslo Anlaşmaları önce tutuklanan ve hala hapis yatan Filistinlileri bırakmasını şart koşuyordu.

İsrail medyası bırakılacak tutuklular arasında İsrailli sivilller ve güvenlik güçlerine yönelik ölümcül saldırılardan hüküm giymiş Filistinliler de bulunduğunu bildiriyor.

Aşırı milliyetçi bakanlar kabine toplantısında bu tür tutukluların bırakılmasına karşı çıkarak bunun terörizmi ödüllendirmek olacağını savundu.
Netanyahu ise bakanlara bunun kendisi ve öldürülen İsraillilerin aileleri için güç bir karar olduğunu söyledi ancak barış sürecini başlatmak için gerekli olduğunu savundu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG