Erişilebilirlik

Orta ve Doğu Avrupa'da Demokrasi Puanları Düşüyor


Orta ve Doğu Avrupa'da Demokrasi Puanları Düşüyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Freedom House-Özgürlük Evi 2016 yılında Orta ve Doğu Avrupa, Balkanlar ve Avrasya’da incelenen 29 ülkede demokrasinin azaldığı sonucuna varan yeni bir rapor açıkladı. Bu, raporun 22 yıllık tarihindeki en büyük ikinci düşüşü. Bu düşüşün nedeni liderlerin açıkça liberal demokrasilere saldırıda bulunduğu ‘Transit Uluslar’daki popülizmin yükselmesiyle ilişkilendiriliyor.

Özgürlük Evi’nin raporuna göre Macaristan Başbakanı Viktor Urban Orta Avrupa’da sıralamada en sonda. New York’tan Nate Schenkkan, Orta Avrupa’da popülizmden bahsedince ilk akla gelen ismin Orban olduğunu söylüyor: “Orta Avrupa’da popülizmden bahsedince ilk akla gelen isim Orban. Orban, üye ülkeler hatta Avrupa Birliği’nin demokrasiyi reddetmesi için bir model yarattı.”

Macaristan’da Pazar günü demokrasi yanlıların gösterileri vardı. Bu arada Polonya’nın lideri de Özgürlük Evi tarafından anayasa mahkemesine saldırmak ve ülkenin denetimle denge sistemine zarar vermekle suçlanıyor.

Rusya, bastırma çabalarına karşın sivil toplumun bazı bağımsız medya kuruluşlarıyla hızla gelişmesine rağmen araştırmanın neredeyse sonunda. Ancak Rusya Merkez Bankası eski yetkilisi Sergey Aleksaşenko aynı fikirde değil: “İnternette biraz özgürlük var diyebiliriz ama Rusya toplumunun yüzde 80’i haberleri televizyonlardan alıyor ve hükümetin kontrol etmediği televizyon kanalı da yok. Biraz özgürlük olduğunu düşünebilirsiniz, elbette ki var fakat bu bilgi özgürlüğü değil ve bence Rusya’da olanların ciddi şekilde yanlış değerlendirilmesi.”

Balkanlar’da Makedonya ve Sırbistan dahil 4 ülkede demokrasi düşüşteyken iki ülkede iyileşme var.

Avrasya’da 2011’de parlamento seçimleri yapan Kırgızistan Otoriter Rejimler kategorisinin başında gösteriliyor.

Raporda Avrasya’da yolsuzluğun 12 ülkeden 5’inde düşüşte olduğu, fakat Azerbaycan, Türkmenistan ve Özbekistan’da bu konuda iniş çıkışlar olduğu kaydedildi.

Özgürlük Evi, Beyaz Rusya’da 2016’nın 2015’in devamı olduğunu vurgularken, Lukaşenko yönetimi tarafında siyasi kontrolda çok az bir rahatlama olduğunu bildiriyor.

Beyaz Rusya’da az iyileşme olduğu belirtilirken bu ülkede son sokak gösterilerinde yüzlerce kişi gözaltına alındı.

Özgürlük Evi Ukrayna, Romanya ve Kosova’da olumlu gelişmelerin dikkat çektiğini, çünkü bu ülkelerde yapısal reformların yapılmakta olduğunu kaydetti.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG