Erişilebilirlik

Orta Asya'dan IŞİD'e Katılımlar Artıyor


21 yaşındaki intihar bombacısı Cafer El Tayard’ın, ölmeden önce ağladığını gösteren son görüntüler internette hızla yayıldı. Akrabalarının Babür İsroilov olarak teşhis ettiği militan, Kırgızistan’ın Suzak kasabasından Suriye’ye giderek IŞİD’e katılmış. El Tayard'ın kullandığı zırhlı aracı Suriye rejiminin kontrolundaki İdlib kentine doğru sürermesi de görüntülerin içinde. IŞİD’in internete yüklediği propaganda videoları ve bilgilere göre El Tayard, Orta Asya’dan IŞİD’e katılan militanlar arasından yetiştirilen ilk intihar bombacısı.

El Tayard, geçtiğimiz Nisan ayında IŞİD’e katılan Tacikistan ordusundan eski albay Gülmüdrov Halimov’un örgüte kattığı militanlardan biri. Halimov ile birlikte 10 kişinin daha Orta Asya’dan Suriye’ye gittiği söyleniyor. Gülmüdrov Halimov bir videoda, Tacikistan halkını 20 yıl boyunca görev yaptığı Tacik Cumhurbaşkanı Rahman’a karşı savaşmaya çağırıyor.

Son birkaç ayda IŞİD, Rusça ve eski Sovyet Cumhuriyetleri’nin kullandığı dillerde yaptığı propagandayı arttırdı. Örgütün hedefi, Kuzey Kafkasya, Tataristan, Başkurtistan bölgelerinde ve Orta Asya’da yaşayan Müslümanlar. Eski Sovyet Cumhuriyetleri’nden binlerce kişinin Suriye ve Irak’ta IŞİD saflarına katıldığı tahmin ediliyor.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, geçtiğimiz haftalarda Moskova’da Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat ile yaptığı görüşmede şunları söylemişti: “Ne yazık ki Suriye topraklarında, Suriye hükümetine karşı savaşan Sovyetler Birliği’ne bağlı eski ülkelerden kişiler var ve sayıları 7 binden fazla. Kesinlikle biz bu kişilerin savaş tecrübesi edindikten ve beyinleri yıkandıktan sonra Rus topraklarına geri dönmelerine izin veremeyiz.”

Rus yetkililer Tacikistan’daki askeri üslerde bulunan kuvvetlerin takviye edildiğini açıkladı. Eski Sovyet Cumhuriyetleri’ni biraraya getiren Bağımsız Devletler Birliği’ne üye ülkelerin liderleri, Afganistan’da faaliyet gösteren Taleban’a karşı sınırlarını korumak ve IŞİD’in Orta Asya’da yayılmasını engellemek amacıyla ortak bir güvenlik antlaşması imzaladı.

Orta Asya'dan IŞİD'e Katılımlar Artıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG