Erişilebilirlik

Orlando Saldırısını Üstlenen IŞİD: '100'den Fazla Eşcinsel Öldürdük'


Saldırının ertesinde Pulse adlı gece kulübünün önü
Saldırının ertesinde Pulse adlı gece kulübünün önü

Amerikalı yetkililer, ölü ele geçirilen Orlando katliamı zanlısının IŞİD’le bağlantılarını araştırmaya devam ederken, IŞİD kendi yaptığı açıklamada katliamı üstlendiğini bildirdi.

IŞİD’in propaganda organı el Amak, Arapça ve İngilizce yayınladığı açıklamada, Orlando’daki gece kulübünü hedef alan saldırının bir IŞİD savaşçısı tarafından düzenlendiğini duyurdu. Açıklamada yüzden fazla eşcinselin öldürüldüğü de iddia ediliyor. Ancak resmi rakamlar ölü sayısını 50, yaralı sayısını da 53 olarak verdi.

Merkezi Washington’da bulunan Demokrasileri Savunma Vakfı’ndan Thomas Joscelyn, iddianın meşru bir açıklama olduğunu savunanlardan. Bu açıklamanın zanlı Ömer Sıddiki Metin’in IŞİD direktifleri altında çalıştığı anlamına gelmediğini belirten Joscelyn, el Amak’ın Metin’in saldırı öncesi IŞİD’e bağlılık yemini ettiği haberlerden istifade etmeye çalışabileceğinin de altını çizdi.

Bununla birlikte uzmanlar bu yaşananların zaten Suriye, Irak ve Libya’daki cephelerde gerileme kaydeden IŞİD’in tam da arzuladığı reklam olduğu görüşünde birleşiyor.

Thomas Joscelyn IŞİD açısından Metin’in kendi direktifleri altında çalışıp çalışmadığının bir önemi olmadığını, ancak örgüt açısından destekçi kazanma yönünde önemli bir reklam olduğunu söyledi.

Sosyal medyada da Orlando’daki gece kulübü saldırısının ardından kısa süreliğine IŞİD yandaşları arasında bir hareketlenme olduğu gözlendi.

Yazar J.M. Berger, @intelwire adlı Twitter hesabında yazdığı mesajda IŞİD’in sosyal medyada İngilizce yazan yandaşlarının yeniden toparlanmaya çalıştığını yazdı. Berger, IŞİD yanlılarının Twitter hesaplarından birinde bir saat içinde 130’un üzerinde mesaj gönderildiğine dikkati çekti.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG