Erişilebilirlik

Orduda Depresyon Ciddi Sorun


Orduda Depresyon Ciddi Sorun
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

Bir süre önce Texas, Fort Hood’da yaşanan trajedi ordu ve akıl hastalıklarının tedavisi ve daha geniş olarak toplumda akıl ve ruh hastalıklarıyla ilgili yanılgıları tekrar gündeme getirdi. Özellikle orduda depresyon ve anksiyete ciddi bir sorun oluşturuyor

2 Nisan günü Amerikan ordusu mensupu Ivan Lopez Fort Hood’daki askerlere ateş açarak 3 kişiyi öldürdü, 16 kişiyi yaraladı. Lopez daha sonra intihar etti.

Depresyon ve anksiyete tedavisi gören Lopez, travma sonrası stres bozukluğu teşhisi için doktorların gözetimindeymiş.

Askeri yetkililer Lopez’in 2008 yılında orduya katıldıktan sonra yurtdışında 2 kez görev yaptığını açıkladı. Araştırmacılar, Lopez’in ruhsal sorunlarının saldırının nedenlerinden biri olabileceğini söyledi.

Houston’daki Menninger Kliniği’nin Başhekimi John Oldham askerler ve eski muharipler için daha iyi akıl ve ruh sağlığı hizmetleri sunmanın yollarını araştırıyor:

“İyi yönde adımlar atıldı ama yeterli değil. Bazı konulara yeterince eğilinilmiyor ve ordunun yaklaşımında da sorunlar var.”

Oldham askerlerin savaşta yaşadığı travmayı anlıyor:

“Ben de Vietnam Savaşı’nda aktif görev yaptım. Hava Kuvvetleri’ndeydim. Yıllar önce bu konuyu kişisel olarak gözlemledim.”

Dr. Oldham’a göre orduda ve sivil hayatta ruhsal hastalıkların utanç verici olarak görülmesi sorun yaratıyor.

İki yıl önce emekliğe ayrılan Kara Kuvvetleri Komutanı Peter Chiarelli bu konuyu gündeme getirenler arasındaydı. Başhekim bu konuda şunları söylüyor:

“Orgeneral Chiarelli yardıma gereksinimi olan askerlerin en azından yarısının asla psikoloğa başvurmadığını çünkü sorunlarını kabullenmenin kariyerlerini sona erdirmesinden korktuklarını söyledi.”

Oldham, Chiarelli’nin konuya verdiği önemin askerleri psikolojik destek arama konusunda cesaretlendirdiğini söylüyor:

“Bence hedefe doğru önemli adımlar attık ama bu çok büyük bir azim gerektiriyor.”

Oldham daha iyi akıl sağlığı hizmetlerinin ve ordu mensupları arasında yardım arama konusunda artan istekliliğinin saldırı ve intihar gibi trajik olayları azaltacağını umut ediyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG