Erişilebilirlik

Oramiral Mullen: 'Irak İsterse ABD Askerleri İçin Ek Süreyi Görüşürüz'


Oramiral Mike Mullen
Oramiral Mike Mullen

Amerika Genelkurmay Başkanı, Irak’tan 31 Aralık’a kadar tüm askerlerin çekilmesi yönündeki politikanın değişmediğini, ancak Irak hükümetinin istemesi durumunda bu sürenin uzatılmasını görüşebileceklerini açıkladı. Oramiral Mike Mullen, Amerika’nın Sesi’nin Arapça yayın yapan televizyonu El Hurra’nın sorularını yanıtladı:

“Şu anda görüşme yok. Irak hükümeti kendi içinde hem ülkenin geleceğini hem de Amerikan askeri varlığının devam edip etmemesi konusunu tartışıyor. Bunun farkındayız. Biz Irak hükümetiyle askeri işbirliğimizi sürdürüyoruz. Bundan sonraki adım Irak tarafına kalmış. Amerika Irak hükümetiyle görüşmelere devam ederken de asker çekmeyi sürdürecek.

Bu yılın sonundan itibaren Irak’ta kalma konusunda bir kararımız yok. Bu politika değişmezse, Amerika tüm askerlerini 31 Aralık’a kadar çekmiş olacak. Irak hükümetiyle ordularının kuvvetli ve zayıf olduğu yönleri dürüstçe görüştük. Olası riskleri tartıştık. Karar artık bu riskleri göz önüne alacak Irak’taki siyasi iradeye kalmış. Eğer Amerikan askerlerinin o tarihten itibaren de kalmasını isterlerse, bu durumda ne kadar askerin hangi görevle orada kalacağı konusunda görüşmeler başlar. Ama böyle bir görüşme henüz olmadı.

Irak ordusunu eğiten Amerikan askerleri
Irak ordusunu eğiten Amerikan askerleri

Şu anda Irak ordusuna danışma ve yardım görevini sürdürüyoruz. Ama gelecekte de Amerikan askerlerinin kalması söz konusu olursa her şeyden önce bu misyon destek, danışma ve teknik yardım amaçlı olacaktır.”

İran’ı Irak’taki artan faaliyetlerinden dolayı eleştiren Amerika genelkurmay başkanı, bu ülkeye karşı askeri seçeneğin masada olduğu yönünde Washington’un görüşünü tekrarladı:

“İran’ın Irak’taki faaliyetleri artarak devam ediyor. Tahran hükümeti Irak’taki Şii milislere silah sağlıyor. Biz İran’ı uyardık. Çünkü bu silahların bazıları Amerikan askerlerini öldürmek için de kullanıldı. Biz askerlerimizi korumak için gerekeni yapacağız. Irak geçiş döneminde. İran bir yandan gelişen, sorumlu bir ülke olmak istediğini söylüyor. Ama öte yandan Irak’ın güneyindeki istikrarı bozmak için Şii milislere düzenli olarak destek sağlıyor. Bölgede teröre destek vermeyi sürdürüyor. Hayati bir bölgenin istikrarını bozmak için sürekli fırsat kolluyor. Amerika’nın açısından bakarsak biz bu durumu kabul etmeyeceğiz. Gerekli adımları atarak Amerikan askerlerini tehlikeye atmayacağız.

İran sürekli Suriye üzerinden Lübnan’daki Hizbullah’a silah sağlıyor. Bu durum bizi kaygılandırmaya devam ediyor. Tahran hükümeti Lübnan’daki ve Gazze’deki uzantıları yoluyla bölgesel istikrarı sürekli bozmaya çalışıyor.”

Amerika Genelkurmay Başkanı Oramiral Michael Mullen, El Hurra televizyonuna verdiği demeçte Libya’daki NATO operasyonlarına da değindi ve tüm göstergelerin Libya Lideri Muammer Kaddafi’nin görevini bırakması yönünde olduğunu söyledi:

Kaddafi'nin aylardır süren NATO operasyonlarına rağmen çekilmemesi, ittifakı güç durumda bıraktı
Kaddafi'nin aylardır süren NATO operasyonlarına rağmen çekilmemesi, ittifakı güç durumda bıraktı

“Amerika’nın bir süre önce Ulusal Geçiş Konseyi’ni tanıması zaten Kaddafi’nin görevini bırakması gerektiği yönünde önemli bir işaret. Bunun ayrıntılarını olaya müdahil olan ülkeler belirleyecek, özellikle de NATO. Libya’nın geleceği konusunda farklı görüşler var. Ama en azından Kaddafi’nin çekilmesi, siyasetten uzaklaşması ve halkına eskisi gibi tehdit oluşturmaması konusunda ortak bir görüşbirliği var.

Başkan Obama operasyonun başından itibaren Amerika’nın kararını açıkça söylemişti. Amerika bu operasyona altyapı sağlayacak ve destek görevini sürdürecekti. Hala bu görevi sürdürüyoruz. Libya Ulusal Geçiş Konseyi’ne yardım ve destek veren birçok ülke var. Diplomatik açıdan, insani açıdan Libya halkını desteklemeye devam ediyoruz ve ortaklarımızla birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Tek yapmadığımız geçici yönetime silah vermek ki böyle bir şeyi yapacağımıza yönelik bir işaret de yok. Başka ülkeler yapıyor olabilir, ama Başkan bu yönde adım atmamayı tercih etti.

NATO bu operasyonda başarılı oldu. Ben geçmişte de NATO’ya komutanlık yaptım. Göreceli olarak çabuk hareket edildi. Birçok ülke operasyona katıldı. Üç ay önce silahlarının tükeneceği yolunda kaygılar vardı. Ama öyle olmadı. NATO bu operasyonu sürdürebilmeyi başardı ve başaracak. NATO’nun önceki operasyonlarını da düşünürsek bu operasyondan etkilendim. NATO bu operasyona odaklanmada ve yönetiminde çok başarılı oldu."

Rejim aleyhtarı gösterilerin devam ettiği Suriye’deki durumu da El Hurra televizyonuna değerlendiren Amerikan Genelkurmay Başkanı Mullen, Suriye halkına kendi geleceklerine sahip çıkmaları çağrısında bulundu:

Amerika Genelkurmay Başkanı Mullen'a göre Suriyelilerin gelecekleri kendi ellerinde
Amerika Genelkurmay Başkanı Mullen'a göre Suriyelilerin gelecekleri kendi ellerinde

"Suriye halkı artık baskıcı rejim altında yaşamak istemiyor, değişim istiyor. Bunun kökeninde daha iyi koşullarda yaşama arzusu yatıyor. Bunun nasıl olacağını bilemeyiz. Devlet Başkanı Beşar Esad bir yandan reformlardan söz ediyor, bir yandan halkını öldürüyor. Kendi halklarını öldürenler, kendi sonlarını da çabuk hazırlar. Geleceklerini belirlemek Suriyelilerin elinde."

Eylül ayı sonunda emekli olması beklenen Amerika Genelkurmay Başkanı Oramiral Michael Mullen, görevini Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Martin Dempsey’e devredecek. Orgeneral Dempsey de dün yaptığı açıklamada, Iraklı Şii milisleri Amerika’nın üzerine saldırtmakla suçladığı İran’a, Amerika’nın kararlılığını hafife almaması uyarısında bulunmuştu.

XS
SM
MD
LG