Erişilebilirlik

Operasyonda Emniyet Müdürleri Görevden Alındı


İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı talimatıyla başlatılan son yılların en önemli yolsuzluk operasyonunda soruşturmayı yürüten polis müdürleri görevlerinden alındı. Mali Şube Müdürü Yakup Saygılı ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Nazmi Ardınç’la birlikte Kaçakçılık Şube Müdürü Tuğrul Turhal, Terörle Mücadele Şube Müdürü Ömer Köse ve Asayiş Şube Müdürü Ertan Erçıktı başka görevlere atandı.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada müdürlerin görevden alınma nedenleri arasında ‘görevi kötüye kullanma ve idari gereklilik’ gösterildi. Ancak kulislerde bu kararın nedeni olarak operasyonla ilgili olarak İçişleri Bakanı ve Başbakan’ın bilgilendirilmemesi konuşuluyor. VOA’ya konuşan ve ismini vermek istemeyen bir Cumhuriyet Savcısı, adli soruşturmalarda hukuki olarak bu tür bilgilendirme zorunluluğu olmadığını söyledi.

CHP: İçişleri Bakanı istifa etmeli

Polis müdürlerinin görev yerlerinin değiştirilmesi kamuoyunda ‘operasyon karartılıyor mu’ kuşkusu yarattı. Bugün CHP Genel Merkezi’nde bir basın toplantısı düzenleyen Parti Sözcüsü Haluk Koç, bu tasarrufa tepki gösteri. Koç, “bu şaibe altındaki İçişleri Bakanı’nın altındaki emniyet müdürleri görevden alındı. Bir şeylerden korkuluyor, bu suçun kabul edilmesidir” dedi. İçişleri Bakanı’nın görevde kaldığı her dakikanın demokrasinin daha fazla kanadığını söyleyen Haluk Koç, başta Muammer Güler olmak üzere çocukları gözaltında olan üç bakanı istifaya davet etti.

MHP: Deliller karartılmak isteniyor

MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural da polis müdürlerinin görevden alınması bu operasyonun üzerini örtmeye yönelik fiili bir müdahale olduğunu savundu. Vural, “bu operasyonun içinde bulunan polis müdürlerinin görevden alınması ve gözaltında sorgulamadan çıkartılması fiilen delilleri ve soruşturmayı yönlendirmek amaçlıdır. Deliller karartılmak istenmektedir” diye konuştu.

Polis müdürlerinin görevden alınmasından sonra soruşturmayı koordine eden Başsavcı Yardımcısı Zekeriya Öz’ün de görevden alınacağı iddiası tartışılmaya başlandı. Bu iddia Hatay’da seçim çalışmalarını yürütürken AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik’in düzenlediği olağanüstü toplantıya katılmak üzere Ankara’ya gelen Adalet Bakanı Sadullah Ergin’e soruldu. “Bir müdahalemiz olmadı” diyen Ergin, HSYK’nın da olağanüstü toplandığı iddialarını da reddetti.

Yeni savcılar soruşturmaya dahil edildi

Akşam saatlerinde ise İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmayı yürüten savcı Celal Kara’ya destek vermek amacıyla iki savcı Mustafa Erol ve Ekrem Aydıner’in de görevlendirilerek soruşturmaya dahil edildiği açıklandı.

Başsavcılık yürümekte olan soruşturmayla ilgili de bilgi verdi. Kolluk makamından gelen bilgiler çerçevesinde 13 Eylül 2012, 21 Eylül 2012 ve 14 Şubat 2013 tarihlerinde üç farklı soruşturmanın başlatıldığını belirten Başsavcılık, soruşturmaların ikisinin İmar ve Kıyı Kanunu’na muhalefet ile kamu görevlilerinin rüşvet ve görevi suistimal olduğunu açıkladı.

Evlerde yüz binlerce dolar bulunduğu iddia ediliyor

Kamuoyunda tartışılan her soruşturmada olduğu gibi gizlilik kararı olması rağmen rüşvet soruşturmasında çok sayıda belge ortaya çıktı. Özellikle İçişleri Bakanı Muammer Güler’in oğlu Barış Güler’in evinde çekildiği iddia edilen fotoğraflarda yatak odasında altı tane çelik kasa, deste deste euro, dolar ve Türk Lirası görünüyor. Ayrıca Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın evinde de ayakkabı kutusu içinde 4,5 milyon dolar olduğu iddia ediliyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG