Erişilebilirlik

‘Operasyonlar Koalisyon Üyeleriyle Koordine Edilmeli’


Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest
Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Türkiye’nin IŞİD’e karşı koalisyon ve Musul operasyonlarındaki rolünün “devam eden görüşmelerin bir parçası” olduğunu söyledi.

Earnest’a günlük basın brifinginde bir gazeteci, Başkan Barack Obama ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dünkü telefon görüşmesinde Türkiye’nin Musul operasyonlarında rolünün ne olması gerektiği konusunda bir mutabakata varıp varmadıklarını sordu.

Bu konu üzerinde görüşmelerin devam ettiğini belirten Earnest, Obama’nın görüşmede Erdoğan’a, IŞİD’e karşı koalisyona mensup müttefiklerin tüm operasyonlarının, koalisyonun diğer üyelerinin operasyonlarıyla etkin biçimde entegre olması ve Irak merkezi hükümetinin ortaya koyduğu talebe uygun düşmesi ihtiyacının önemle altını çizdiğini bildirdi.

Earnest, Irak’ta IŞİD’e karşı koalisyonun operasyonlarının Irak merkezi hükümetinin davetiyle yürütüldüğüne dikkati çekerek, “En baştan beri yaklaşımımızın temeli bu şekilde oldu. IŞİD’e karşı koalisyonun üyesi belirli ülkelerin oynadığı role gelince; sahadaki koşullar değiştikçe, IŞİD’in yol açtığı tehdit evrildikçe, bu ortak ülkelerden daha fazlasını ya da başka bir şey yapmalarını istiyoruz. Dolayısıyla Türkiye’nin IŞİD’e karşı koalisyondaki rolünü de devam eden görüşmelerin bir parçası olarak tanımlayabilirim” diye konuştu.

Türkiye’nin başta ABD olmak üzere uluslararası koalisyona, İncirlik üssünü kullanıma açması, Suriye ile sınırın IŞİD’den temizlenmesi yolunda adımlar atması gibi önemli katkılarda bulunduğuna değinen Earnest, sözlerine şöyle devam etti:

“Musul’a operasyonlarda sahadaki Irak güvenlik güçlerini destekleyen uluslararası güçler için bir rol kesinlikle olacaktır. Türk askerlerinin Irak güvenlik güçlerine destek sunması rolünü içeren bir noktaya gelir miyiz, bunu bilmiyorum ama daha önce de dediğim gibi Türkiye farklı yollarla IŞİD’e karşı genel misyonu desteklemede önemli roller yerine getiriyor.

Irak merkezi hükümeti ve IŞİD’e karşı koalisyonun Türk hükümetine ilave talepleri olursa, bunları elbette devam eden diyaloğa dahil ederiz. Bu aşamada, Irak hükümetinin söylediği, Irak güvenlik güçlerinin öncülüğü yürütmeye hazır oldukları yönünde ve onların IŞİD’in Musul’dan çıkarılması hedefinde istikrarlı ve önemli ilerleme sağladıklarını gördük.”

Bir gazetecinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Rakka’ya yöneleceğiz” açıklamasını sorması üzerine Earnest, Obama’nın görüşmede, “IŞİD’e karşı koalisyonun bir parçası olarak girişilen tüm operasyonların, koalisyonun diğer üyeleriyle koordine ve entegre edilmesi ihtiyacını” yinelediğini belirtti.

Earnest, “Suriye’deki savaş alanlarının kendine özgü karmaşık yapısı dikkate alındığında, atılan adımların, istenmeyen neticelerin önlenmesi ya da dünyanın bu bölgesinde birbirleriyle rekabet halindeki çıkarlar arasında istenmeyen tırmanmanın önlenmesi için iyi şekilde koordine edilmesi önemli” dedi.

“Ancak Türklerin son bir yıl içerisinde gösterdiği işbirliği ve eşgüdümden memnunuz” ifadesini kullanan Earnest, Türk hükümeti ile diyalog kanallarını açık tutmayı istediklerini vurguladı. Earnest, “IŞİD’e karşı koalisyonun tüm üyeleri, koalisyon şemsiyesi altındaki her operasyonun etkili biçimde koordine ve entegre edilmesinden yarar sağlar. Eğer bunu yaparsak, IŞİD’i zayıflatma ve nihayetinde yok etme çabamızda başarıya ulaşmamız hızlanır” diye konuştu.


Beyaz Saray Sözcüsü, Türkiye’nin Kürtlerin Rakka planlanan operasyonda yer almasına itirazlarının sorulması üzerine, taraflar arasındaki görüş ayrılıkları ve ihtilafların, IŞİD’i yok etmeye yönelik ortak çabaya zarar vermesi uyarısında da bulundu.

Terör örgütü PKK’nın kuzey Irak’taki varlığıyla ilgili bir soru üzerine Earnest, ABD olarak PKK’yı terör örgütü olarak gördüklerini ve Türkiye’nin PKK saldırılarına karşı kendini savunma çabalarına kuvvetli destek verdiklerini vurguladı.

“Irak hükümetinin de bu aşırılık yanlılarının kendi ülkelerindeki varlığından kaygı duyduğunu biliyoruz” diyen Earnest, “ABD hükümeti olarak bu terör örgütünün yol açtığı tehdide karşı müttefikimiz Türkiye’ye desteğimiz sarsılmaz niteliktedir” ifadesini kullandı.

Earnest bir başka soru üzerine, Erdoğan-Obama görüşmesinde, Türkiye’nin Fethullah Gülen’in iadesi talebinin gündeme gelip gelmediğini bilmediğini, ancak gelmişse de görüşmenin ana gündemini oluşturmadığını rahatlıkla söyleyebileceğini belirtti. Sözcü Earnest, iade sürecinin, iki ülke arasındaki uzun geçmişe dayanan suçluların iadesi anlaşması ve ABD’deki yasalara uygun olarak yürütüleceği yönündeki pozisyonlarını tekrar hatırlattı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby de, Türkiye’nin Rakka’da YPG varlığına karşı çıkmasına ilişkin bir soruyu yanıtlarken, askeri faaliyetler eşgüdüm halinde yürütülmesi gerektiği şeklindeki uyarısını tekrarlayarak, ”koordine edilmemiş askeri faaliyetler DAEŞ’e karşı daha geniş kapsamlı hedefe zarar verir” ifadesini kullandı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG