Erişilebilirlik

Opel Almanya'da İşten Çıkarmalara Başladı


Opel Almanya'da İşten Çıkarmalara Başladı
Opel Almanya'da İşten Çıkarmalara Başladı

Küresel ekonomik kriz nedeniyle 2008 sonrasında sıkıntılı günler geçiren ve yeniden yapılanmaya giden General Motors kendi bünyesinde tuttuğu Opel’de tazminatla işten çıkarmalara başlıyor. Opel, dünyanın en büyük otomotiv şirketlerinden biri…

2008’de otomotiv sektöründe yaşanan krizden en derin etkilenen şirketlerden biri olan ve iflasın eşiğinden son anda dönen Amerikan General Motors GM, krizden çıkış için gözden çıkardığı Avrupa’daki kozu Opel’in satışından da son anda vazgeçmişti. Almanya ile Amerika arasında siyasi gerilim yaşanmasına bile yol açan bu dönemin ardından GM, Opel şirketindeki 48 bin personeli, 8 bin 300 kadar azaltacağını, Almanya’daki tesislerde ise 4 bin kişilik personel indirimi yapılacağını duyurmuştu. Opel üzerinden Avrupa otomobil pazarının yüzde 20’sini elinde tutan GM, yeniden yapılanma için kendi kasasından 600 milyon Euro kaynak ayırdı. Bu paranın büyük bir bölümü daha önce üzerinde uzlaşılan işyeri azaltma programı çerçevesinde Almanya’da Opel’in Bochum’daki fabrikasından çıkış alacak işçilere tazminat olarak ödenecek. Opel, şu anda yaklaşık beş bin dolayında işçinin çalıştığı Bochum’dan önümüzdeki aylarda 1800 işçi çıkarmayı planlıyor. Gelecek hafta başından itibaren paralı çıkış uygulmasına geçilirken 2011 sonuna dek üç çalışandan birinin işini kaybedeceği bildirildi. İsteğe göre sunulan paralı çıkışlara planlandığı gibi 1800 çalışanın gönüllü olarak başvurmaması durumunda ise 2011 sonundan itibaren zorunlu çıkışlar başlatılacak. Tazminat miktarı ise, çalışma süresi ve maaşa bağlı olarak 100 bin Euro’ya kadar ulaşacak. Örneğin 24 yıl Opel’de çalışan 50 yaşındaki bir işçinin yaklaşık 100 bin Euro tazminat alabileceği haber veriliyor. Almanya’daki Opel tesislerinde toplam 2000 Türk kökenli işçi çalışıyor, Opel Bochum tesislerinde işçi temsilciliği yapan Ali Şevki Demir, tazminat bedellerinin düşük olduğunu ve bu yüzden çok az işçinin gönüllü müracaat edeceğini belirtiyor.

Öte yandan General Motors’un Avrupa sorumlusu Nick Reilly önümüzdeki beş yılda 11 milyar Euro tasarruf etmeyi planladıklarını duyurdu. Geçen yıl içinde bulunduğu durum nedeniyle borsalardan uzaklaştırılan General Motors’un önümüzdeki aylarda yeniden borsalara girişi de amaçlanıyor. Nick Reilly, General Motors’un borsaya girişi ve Opel’in yeniden yapılanmasıyla sonuçta toplam 16 milyar Euro gelir elde edileceğini ve bunun borçların kapatılması için kullanılacağını açıkladı.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG