Erişilebilirlik

Önseçimlerle Amerika Genel Seçimlere Hazırlanıyor


Önseçimlerle Amerika Genel Seçimlere Hazırlanıyor
Önseçimlerle Amerika Genel Seçimlere Hazırlanıyor

New Hampshire küçük bir eyalet, nüfusu az olmasına rağmen önseçimlerde bütün ülkenin ilgi odağı oluyor. Burada alınan sonuçlar Kasım ayında yapılacak seçimleri etkileyebilecek nitelikte.

Çoğu eyalette önseçimlerde oy kullanmak için partiye kayıtlı olmanız gerekir. Ama New Hampshire gibi eyaletlerde aday adaylarına oy vermek için parti kaydınız olması gerekmiyor.

Seçim uzmanı Candice Nelson, "Önseçimler, aday adaylarının kendilerini tanıtması açısından son derece önemli. Üç dört ay içinde seçmenler aday adayları hakkında karar veriyor," diyor.

Önseçimler süresince siyasetçiler seçmenlerle yüz yüze görüşüyor. Kasaba kasaba dolaşıyor, seçmenle el sıkışıyor, mitingler düzenliyor. Adaylar ayrıca bu sayede politikalarını seçmenlerin onayına sunabiliyor. Iowa State Üniversitesi siyaset bilimi bölümünde profesör Steffan Schmidt, "Bu bir sahne. Adaylar sahneye çıkıyor ve kendilerini tanıtıyorlar. Kendilerini en iyi tanıtabilen adaylar önseçim sürecine devam ediyor, diğerleri sahneden çekiliyor," diyor.

Siyasi mitinglere giden seçmenler adaylarla tanışmak istediği gibi, kaygı duydukları konulara ilgi gösterilmesini de bekliyor. Associated Press ajansı siyaset muhabiri Phil Elliott, “Seçmenler bu mitinglere gidiyor, kafelerde adaylarla buluşmak için saatlerce bekliyor ve adaylara ciddi sorular yöneltiyorlar,” diyor.

Önseçimleri önde bitiren adayların kampanyaları hız kazandığı için, daha erken tarihte önseçim yapan eyaletler müstakbel adayın belirlenmesinde daha etkili olabiliyor. Bu nedenle bazı çevreler önseçimlerin tek bir tarihte yapılmasını istiyor. Georgetown Üniversitesi profesörü Mark Rom, bunun hem iyi hem de kötü tarafları olduğuna dikkati çekiyor: “Bütün önseçimler aynı gün yapılsa o zaman başkan adaylarının belirlenmesinde eyaletler arasında daha eşit bir tablo oluşur. Ancak o zaman da daha popüler olan veya daha çok maddi imkanı olan adaylar avantajlı olur.”

Önseçimlerde kullanılan oylar partinin ulusal kurultayına katılacak delegeler için bir oy aslında. En çok delegeyi kazanan aday adayları ulusal kurultayda partinin başkan adayı seçiliyor. Sonra da esas kampanya başlıyor.


XS
SM
MD
LG