Erişilebilirlik

Onbinler Martin Luther King'in Konuşmasını Anıyor


Binlerce kişi, Amerikalı medeni haklar lideri Martin Luther King’in “Bir Hayalim Var” konuşmasının 50’inci yıldönümünde Washington’da toplandı.

Yarım yüzyıl öncesine kadar Amerika’da yaşayan birçok siyah, ırk ayrımcılığıyla mücadele ediyordu. Amerika’nın bazı bölgelerinde siyahlar seçmen haklarından ve adil çalışma hakkından mahrumdu ve yoksullukla boğuşuyordu.

Martin Luther King'in 1963'te yaptığı konuşmaya 250 bin kişi katılmış, bu konuşmadan sonra gelişen siyasi hareket, sonraki yıllarda siyahların haklarını güvence altına alan önemli yasa değişikliklerine imza atmıştı.

Bugünkü yürüyüşte konuşmacılar, Amerika’nın 50 yıl sonra geldiği noktaya vurgu yapmayı planlıyor. Ancak siyah Amerikalılar için sorunlar kısmen devam ediyor. Bugünkü eylemde konuşmacılar arasında ünlü Amerikalı medeni haklar liderlerinden Al Sharpton ve Martin Luther King’in aynı adlı oğlu da bulunuyor.

Konuşmacılardan Adalet Bakanı Eric Holder, medeni haklar alanında öncülük yapan liderlerin, şimdi kendisinin Amerika'nın ilk siyah Adalet Bakanı olmasını sağladığını söyledi. Siyahların oy haklarında hala sorunlar olduğuna ve bu konuda yapılması gerekenler olduğuna işaret eden Holder, medeni haklardan siyahların olduğu kadar Latin kökenli azınlık ve eşcinsellerin de yararlanması gerektiğini açıkladı.

50 yıl önce Martin Luther King'in konuşmasını izleyen siyah liderlerden Jesse Jackson da, King'in "Özgürüz, ama eşit değiliz" sözlerini hatırlattı, kendisini dinleyen kalabalığa hayal kurma, inançlarını ve umutlarını korumaya devam etme çağrısında bulundu.

Martin Luther King’in meşhur konuşmasının asıl yıldönümüyse 28 Ağustos. Çarşamba günü Amerika’nın ilk siyah başkanı Barack Obama ve eski başkanlar Jimmy Carter’la Bill Clinton konuşacak.

Amerika’da medeni haklar hareketi, 1950’li yılların ortasında ivme kazanmıştı. O tarihlerde Martin Luther King adındaki genç rahip, Alabama eyaletinin Montgomery kentinde ‘siyahlara eşitlik’ hareketi başlatmıştı. O dönem eyalette siyahların eşit oy hakkı yoktu ve kamuya ait hizmetlerden eşit şekilde yararlanamıyorlardı.

1964 yılında Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen Martin Luther King, 1968 yılında Memphis’te uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetti.

STÜDYO VOA

Biden Yönetimi ve İsrail arasında ilişkiler geriliyor mu? – 9 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG