Erişilebilirlik

'10 Binden Fazla Göçmen Çocuk Kayboldu'


Avrupa Polis Teşkilatı Europol, son iki yılda 10 binden fazla göçmen çocuğun kaybolduğunu bildiriyor.

Europol Başkanı Brian Donald, İngiliz Observer gazetesine yaptığı açıklamada, organize suç örgütlerinin ve cinsel köle tacirlerinin bu çocukların kaybolmasında parmağı olabileceğini söylüyor ve ”Bu çocukların nerede ve kimlerle olduklarını, ne yaptıklarını bilmiyoruz” diyor.

Geçtiğimiz yıl Avrupa’ya yönelen dev göç dalgasından önce bile kıtadaki bazı kurumlar, beraberlerinde herhangibir yetişkin olmaksızın Avrupa’da sığınma hakkı arayışı içindeki çocukların yarısının yerel yönetimlere kayıt yaptırdıktan sonra ortadan kaybolduklarını bildirmişti.

Uluslararası Göç Örgütü ve BM Çocuk Fonu UNICEF’in 2014 verileri, Avrupa’da sığınma başvurusu yapan 23 binden fazla çocuğun ya tek başlarına olduklarını ya da ailelerinden ayrıldıklarını gösteriyor.

Öte yandan 2015 yılının ilk 10 ayında ise sadece İsveç, 23 binden fazla çocuktan sığınma başvurusu almış. Sığınmacılara ilişkin istatistikler, tüm göçmen çocuklarla ilgili verileri içermiyor.

Avrupa Kayıp ve Cinsel Sömürüye Uğrayan Çocuklar Federasyonu, bazı çocukların mülteci karşılama merkezlerinden planlı şekilde kaçtığını, kimilerininse organize suç çetelerinin eline düştüğünü bildiriyor.

Merkezi İsviçre’de bulunan çocuk hakları örgütü Terre des Hommes’un 2009 yılında yayınladığı bir raporda Belçika, Fransa, İspanya ve İsviçre’de kimi sığınmacı çocukların çocuk barınma merkezlerine yerleştirildikten sonra 48 saat içinde kaçtıklarını açıklıyor.

Örgüt, Avrupa’da çokuluslu işbirliği oluşturularak kayıp çocukların izlenmesi ve çocukları sömürenlerin cezalandırılması talebinde bulunuyor.


STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG