Erişilebilirlik

Omurilik Zedelenmelerinde Stimülatör Tedavisi Umut Vadediyor


Omurilik Zedelenmelerinde Stimülatör Tedavisi Umut Vadediyor
Omurilik Zedelenmelerinde Stimülatör Tedavisi Umut Vadediyor

Dört yıl önce geçirdiği trafik kazasında felç olan Rob Summers, omuriliğine uygulanan elektrik stimülasyonu ve elektrot naklinden sonra ilk adımlarını atmayı başardı. Araştırmacılar bunun bir devrim olduğunu söylese de tedavinin yaygınlaştırılması için daha fazla araştırma yapılması gerekiyor. Ancak yine de bu gelişme yürüyemeyenler için umut vadediyor.

Belden aşağısı felçli olan Rob Summers ilk kez ayağa kalkıp adım atarak tarihe geçti. Doktorlar Summers'a bir daha yürüyemeyeceğini söylemişti: "Doktoruma dönerek beni yeteri kadar tanımadığınız ortada dedim. Yeniden yürüyebileceğim."

Summers Louisville Üniversitesi'ndeki omurilik zedelenmeleri deneme araştırmalarını duyunca fırsatı kaçırmamış. Doktorlar omuriliğinin zedelenmiş yerine küçük bir stimülatör yerleştirmiş.

Stimülatör çalıştırıldığında Summers'ın zedelenmiş sinirleri harekete geçiyor, bu sayede Summers bacaklarını ve ayaklarını oynatabiliyor.

Summers, "4 yıldır ayak parmağımı bile oynatamıyordum. Stimülatörün takılmasından üç gün sonra kendi başıma ayağa kalkabildim" diyor.

Profesör Susan Harkema da Summers'ın gösterdiği ilerlemeye inanamıyor: "Bir hafta içinde yardım almadan ayağa kalktı. Demek ki vücut ağırlığını taşıyacak gücü var. Bu, çok güzel bir gelişme."

Profesör Harkema Rob Summers ve diğer hastaların bir gün kendi başlarına yürüme şansları olduğunu, ancak önce daha fazla araştırma yapılması gerektiğini söylüyor.


XS
SM
MD
LG