Erişilebilirlik

Olimpiyatlar Londra Ekonomisini Canlandırabildi mi?


Olimpiyatların Londra’ya çok sayıda turist getireceği, bu yoğunluk nedeniyle de kent ekonomisinin canlanacağı tahmin ediliyordu. Ancak beklenen sayıda turist gelmedi ve birçok işyeri her yaz olduğundan daha az iş yapar hale geldi.

Londra’nın Covent Garden olarak bilinen meydanında sokak sanatçılar hala ilgi toplasa da, her yaz turistlerle dolup-taşan meydan, her zamankinden daha sakin.

Normalde turistlerin akın ettiği civardaki caddeler de neredeyse boş.

Esnaf, olimpiyatlar sırasında trafik sıkışıklığı yaşanacağı, kalabalık yüzünden aksamalar olabileceği yolundaki uyarıların birçok sporseveri caydırdığını, Londralılar’ı da kent dışına kaçırdığını söylüyor.

Esnaf Gary Holder, “Olimpiyat zamanında satışlarımız yükselir sanıyorduk. Aksine azaldı. Açıkçası hayal kırıklığına uğradık, ama belki gelecek hafta işler düzelir,” diyor.

Diğer esnaf Sarah Swales, "Olimpiyatları izlemeye geliyorlar, o yüzden de zamanlarını stadyumlarda geçiriyorlar, Covent Garden’da değil," diyor.

Sadede Covent Garden’daki sokak sanatçıları ve esnaf değil, turizmle ilgili her işletme durumdan şikayetçi. West End bölgesindeki, restoran ve oteller de her zamankinden daha az müşterileri olduğundan şikayetçi. Taksiciler bile Londra’nın hayalet bir şehre dönüştüğünü düşünüyor.

Tiyatrolar da ise durum daha da kötü. Bilet satışları ortalamadan %30 daha az. Yarı fiyata satılan biletler bile alıcı bulamıyor.

Charlie Chaplin taklidi yaparak geçimini sağlayan Diego Spano, canlandırdığı karakter gibi iniş-çıkışları daha kolay kabul ediyor: "İşimi yapıyor, insanları güldürüyorum. Bazı günler iyi, bazı günler kötü olabiliyor. Bu hafta gerçekten kötüydü, ama bu yüzden üzülmüyorum," diyor.

Yetkililer, uzun vadede olimpiyatların hem Londra’yı hem de İngiltere’yi gündemde tutacağını, bunun da ileride ekonomik yararı olacağını umuyor. Şimdi ise az da olsa gelen turistlerle yetiniliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG