Erişilebilirlik

Ölen Filistinli Bebeğin Babası da Kurtarılamadı


Said Davabşa’nın cenazesinde toplanan Filistinliler
Said Davabşa’nın cenazesinde toplanan Filistinliler

Geçen hafta Batı Şeria’da radikal Yahudi yerleşimcilerin kundakladığı evde ölen 18 aylık Filistinli bebeğin babası da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

31 Temmuz’da Nablus yakınlarındaki Duma köyünde yaşanan olayda saldırganlar Said Davabşa’nın evine birkaç Molotof kokteyli atmış, çıkan yangında evin en küçük bireyi, bir buçuk yaşındaki Ali ölmüştü. Olayda anne ve Ali’nin dört yaşındaki kardeşi de ağır yaralandı. Anne ve çocukla baba, İsrail’de ayrı hastanelerde tedavi görüyordu.

Baba Davabşa’nın ölümünden sonra Hamas savaş çağrısında bulundu. Hamas sözcüsü Hüssam Bedran, Facebook hesabında yaptığı çağrıda Yahudi yerleşimcilerin saldırılarından hiçbir şeyin kendilerini korumayacağını söyledi, “köylerimize ve evlerimize saldırmalarını bekleyemeyiz” diye konuştu.

“Tek seçimimiz var” diyen Bedran,“işgale karşı açık ve kapsamlı mücadele” çağrısında bulundu.

Geçen hafta 18 aylık Ali’nin cenazesinde olduğu gibi Said Davabşa’nın cenazesine de yüzlerce kişi katıldı. İsrail askerleri, cenazede olası şiddet olayı çıkmasına engel olmak amacıyla güvenlik önlemleri aldı. Aşırı dinci Yahudi yerleşimciler, ‘Filistinlileri korudukları’ gerekçesiyle zaman zaman İsrail askerlerine de saldırıyor.

Birleşmiş Milletler, iki taraf da sükunet sağlamak için birlikte çalışmayı önerdi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, geçen hafta yaptığı açıklamada olayı “terör eylemi” olarak nitelemişti.

Bununla birlikte saldırıyla ilgili olarak birkaç aşırı dinci Yahudi yerleşimcinin gözaltına alınmasına rağmen, hiçbiri saldırıyla doğrudan ilgili tutulmuş değil.

İsrail hükümeti, siyasi şiddet olaylarına karıştığı iddia edilen vatandaşlarının da gözaltına alınacağını bildirdi. Geçmişte bu uygulama yalnızca Filistinliler’i hedef alıyordu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG