Erişilebilirlik

Okul Katliamı Silah Karşıtlarını Harekete Geçirdi


Connecticut eyaletinin Newport kentinde meydana gelen ve çoğu çocuk 26 kişinin ölümüyle sonuçlanan okul saldırısının ardından federal hükümetten daha sıkı önlem alınmasını isteyen silah karşıtları Washington sokaklarına döküldü. Sandy Hook ilkokulunda meydana gelen saldırıdan önce siyasetçiler silah alımını zorlaştıran yasa tasarıları konusunda isteksiz davranıyordu. Ancak bu her an değişebilir.

Birkaç yüz gösterici, Amerika’nın en önemli silah lobisi olan Ulusal Ateşli Silahlar Birliği’nin Washington’daki ofisine yürüdü. Amerikan tarihinin en kanlı silahlı olaylarının birinden sonra siyasetin bir kenara bırakılması gerektiğini söyleyen göstericiler, daha sıkı silah kontrol yasaları geçirme zamanı geldiğini savunuyor. Gösteriye Rockville, Maryland’dan katılan Beverly Champeau da bu görüşte: “Şimdi değilse ne zaman? 20 ufacık çocuk öldürülmüş. Öğretmenleri öldürülmüş. Şimdi değilse ne zaman bu yasalar geçecek?”

Son seçim kampanyasında, silah yasalarının toplumda bölünmelere yol açtığını düşünen siyasetçiler bu konuya değinmekten kaçındı. Yeni yasalara ihtiyaç olduğunu düşünen siyasetçiler de susmayı tercih etti.

Şimdi, protestoculara göre Connecticut’taki vahşet, bu tartışmayı değiştirdi. Göstericiler, Başkan Obama’nın Pazar günü Newtown’daki dinler arası törende yaptığı konuşmadan cesaretlendiklerini söylüyor.

Başkan Obama, “Samimi olmak gerekirse silah kontrolu konusunda yeterince çalışmadığımız doğru. Değişmemiz gerek. Ben başkan seçildiğimden beri dördüncü defadır silahlı saldırı dehşetiyle sarsılmış bir kente moral vermek için toplanıyoruz,” şeklinde konuşmuştu.

Göstericiler Ulusal Ateşli Silahlar Birliği’nin Washington’daki ofisi önünde toplanırken, Virginia eyaletinden Gary Ward’dan aykırı bir ses yükseliyordu: “Tek bir öğretmen ya da müdür silahlı olsaydı, bu şiddet yaşanmayabilirdi. Tek kurşun onlarca çocuğun hayatını kurtarabilirdi.”

Amerikalı Silah Sahipleri Örgütü’nden Erich Pratt da aynı fikirde. Pratt’e göre vatandaşlara silahlanma ve kendilerini koruma hakkı tanınması bu tür trajedilerin önlenmesine yardımcı olabilir: “O okulda okuyan bir çocuğum olsaydı, bir yetişkinin, silah taşıyan iyi bir insanın orada olmasını, 911’in aranıp polisin gelmesinin beklenmesine tercih ederdim. Yapabiliyorsa birinin durumu hemen orada halletmesini isterdim.”

Askeri silahların satışını kısıtlayan yasa tasarısının Ocak’ta toplanacak yeni Kongre’ye sunulması bekleniyor. Silah karşıtları kendilerini zor bir mücadelenin beklediğinin bilincinde. Ancak çözüm isteğinin ivme kazandığı da bir gerçek.

Okul Katliamı Silah Karşıtlarını Harekete Geçirdi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

STÜDYO VOA

“Görüş ayrılıkları olsa bile İsrail’in güvenliğine taahhüdümüz sağlam” – 7 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:27:46 0:00
XS
SM
MD
LG