Erişilebilirlik

Oksijen Tüpüyle Maraton Tamamladı


Oksijen Tüpüyle Maraton Tamamladı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Ölümcül akciğer hastalığı bile Evan Wilson’ı maraton koşmaktan alıkoyamadı.

63 yaşındaki Wilson, Seattle Maratonu’nu, yanında oksijen tankını da taşıyarak 11 saatin altında tamamlamayı başardı.

Akciğer Fibrozu hastası Wilson, hem farkındalık yaratmak, hem de hastalığın potansiyel tedavisi için para toplamak amacıyla 42 kilometrelik maratonu tamamladı.

Eski bir koşucu olan Evan Wilson’a, vücudu güçsüz bırakan bu akciğer hastalığının teşhisi, 57 yaşında konulmuş.

Pulmoner Fibroz, bazı partiküllerin, genetik ya da bağışıklık sistemi hastalıklarının neden olduğu ve akciğer dokusunda iz bırakan bir hastalık.

Wilson hastalığını bir gün mahallede yokuş yukarı yürürken nefes nefese kalınca farketmiş. Yıllar süren testler sonucunda teşhisi konulduğunda Evan Wilson’a bu hastalığa sahip kişilerin üç yıl ömrü olduğu söylenmiş.

Bu sözlerin üzerinden tam 5 yıl geçti. Wilson, hastalığın akciğerinde geri dönüşü olmayan kalıcı hasar bıraktığının farkında. Ancak beş yıldır hayatta olduğu için kendini şanslı hissediyor.

Amerika Solunum Hastalıkları Derneği’ne göre her yıl 40 bin Amerikalı bu hastalıktan hayata veda ediyor. Ve hastalığın bilinen tek tedavisi akciğer nakli.

Wilson, Seattle Maratonu’na, diğer yarışmacılardan 1 saat 15 dakika daha önce başladı. 42 kilometrelik parkurda Wilson’ın oksijen tankını taşımasına eşi ve bir başka gönüllü yardım etti.

Yarışa erken başlayan Wilson, dünyanın en hızlı koşucularını bile arkasında bıraktığı için ilk 10 kilometre boyunca kendini çok iyi hissettiğini söylüyor. Yarışmacıların da desteğini tüm yarış boyunca üzerinde hissettiğine dikkat çekiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG