Erişilebilirlik

Okinawa Savaşında Ölenler Anılıyor


Okinawa Savaşında Ölenler Anılıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:39 0:00

15 Ağustos 2015, 1945’te Japonya ile Amerika arasında çıkan ve 82 gün süren Okinawa Muharebesi’nin sona ermesinin 70’inci Yıldönümü. İkinci Dünya Savaşı’nın son aşamasında yaşanan Okinawa Savaşı’nda yaklaşık 200 bin kişi öldü ve Amerika’nın Japonya’ya atom bombası atmasına neden oldu.

15 Ağustos 2015, 1945’te Japonya ile Amerika arasında meydana gelen ve 82 gün süren Okinawa Muharebesi’nin sona ermesinin 70’inci Yıldönümü. İkinci Dünya Savaşı’nın son aşamasında yaşanan Okinawa Savaşı’nda yaklaşık 200 bin kişi öldü. Amerika’nın Japonya’ya atom bombası atmasının nedeni olarak da gösterilen Okinawa Muharebesi, İkinci Dünya Savaşı’nın en kanlı çatışması olarak tarihe geçti.

Okinawa Kuşatması, İkinci Dünya Savaşı’nın en son ve en kanlı kara muharebesi olarak tarihe geçti.

Kuşatmaya, Amerikan donanmasına ait binden fazla savaş gemisi ve yüzbinlerce asker katıldı.

82 gün süren çatışmalarda, çok sayıda köy ve kasaba yerle bir olurken, 200 bin kişi öldü.

Tarihi savaşa ait fotoğraflar ve diğer eşyalar, Okinawa’daki deniz üssünde, küçük bir müzede sergileniyor.

Müzenin küratörü Mark Waycaster, Japon General Mitsuru Ushijima’nın savaşta yıpratma stratejisi izlediğini söylüyor.

Waycaster, “Amacı Okinawa Savaşı’nı kazanmak değildi. Hedefi, Amerikan ordusunda büyük kayıplara yol açmak ve böylece Amerika’yı barış yapmaya zorlamaktı. “ şeklinde konuşuyor.

Okinawa’da yaşanan rekor düzeyde can kaybı ve şiddetli direniş, Amerika’nın Nagasaki ve Hiroşima kentlerine atom bombası atmasının nedeni olarak gösterildi.

Bugün Okinawa, sivil halkın neredeyse üçte birinin öldüğü korkunç bir savaş olarak hatırlanıyor. Japon ordusuna ait hendekler anıt olarak korunuyor.

Himeyuri Barış Müzesi’nde, Japon ordusunda hemşire olarak çalışmaya çağrılan ve çoğu savaşta ölen 200 kız öğrencinin hikayesi de anlatılıyor.

Shimabukuro Yoshiko, patlamalardan birinde ciddi şekilde yaralanmış. Yoshiko, Japonlar’ın kendisini Amerikan askerlerinin acımasızlığına karşı uyardığını, ancak hayatını Amerikalı bir askerin kurtardığını söylüyor.

Shimabukuro Yoshiko, Amerikalı askerlerin şeytanca davrandıklarını duyduğunu, oysa onlardan birinin kendisini kurtardığını söylüyor.

Acı savaş hatıralarının unutulmadığı Okinawa’da halk, Amerika’nın Japon adalarında üs bulundurmasına ve Japonya’nın ordusunu güçlendirme çabalarına şiddetle karşı çıkıyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG