Erişilebilirlik

OECD: Yüksek İşsizlik Oranı Sürecek


 OECD Genel Sekreteri Angel Gurria
OECD Genel Sekreteri Angel Gurria
Merkezi Paris’te olan Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) Salı günü yayınladığı işsizlik raporunda işsizliğin Avrupa’da ve diğer kalkınmış ekonomilerde 2014 yılında da yüksek olmaya devam edeceğini bildirdi. Örgüt bu durumun ekonomide düzelmeyi engellediğini ve genç nüfusun iş bulmasını zorlaştırdığını vurguladı

Raporda 2014 yılında Türkiye dahil OECD üyesi 34 ülke arasında işsizliğin çok az oranda düşeceğini ve bu ülkelerde toplam işsiz sayısının 48 milyona yakın olacağı öngörüsünde bulunuldu.

OECD Genel Sekreteri Angel Gurria Paris'te düzenlediği basın toplantısında işsizlikteki durumu bir kriz olarak niteledi ve bu krizin İtalya, İspanya ve Yunanistan gibi gençlerin en az yarısının işsiz olduğu ülkelerde çok daha ağır olduğunu söyledi.

Ancak işsizlik raporunda olumlu noktalar da yer alıyor. OECD ülkelerinde ortalama işsizlik ortalama yüzde 8’den yalnızca yüzde 7,8’e düşecek olsa da Amerika ve Almanya’da daha hızlı düşüşler bekleniyor.

Gurria işsizliğin Amerika, Meksika ve Japonya gibi ülkelerde yavaş da olsa azaldığını ve farklı grupların farklı gelişmeler yaşadığını söyledi. İleri yaştaki çalışanlar krizden gençlere göre daha az etkilendi.

Gurria ayrıca krizin en çok etkilediği İtalya, Portekiz ve İspanya gibi Avrupa ülkelerindeki iş piyasası reformlarının doğru yönde olduğunu ancak bunların sonuç vermesinin zaman alacağını söyledi.

Türkiye Evde Oturan Gençlik Oranında Birinci

34 OECD ülkesi arasında Türkiye 15-29 yaş arası gençlerde “bir işte çalışmayan ve okula devam etmeyen” oranının en yüksek olduğu ülke. OECD’de %15 olan bu oran Türkiye’de %35’lere ulaşıyor. Bu konuda en büyük sorunu Türkiye ve Yunanistan’dan sonra İtalya yaşıyor.

Ayrıca Türkiye’de çalışma yaşındaki kadınlar arasında çalışma oranı yalnızca % 28,7. Toplam çalışabilir nüfus içinde bir işte çalışanların oranı OECD ortalamasında %65 iken Türkiye’de bu rakam %48.

Raporda göze çarpan rakamlardan biri de 2000 yılında yüzde 9,9 olan sendikalı işçi oranının bugün %5,4’e düşmüş olması.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG