Erişilebilirlik

OECD:Türkiye'nin Büyüme Hızı Düştü


OECD baş ekonomisti Pier Carlo Padoan raporu açıklarken
OECD baş ekonomisti Pier Carlo Padoan raporu açıklarken
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) son raporunda, Türkiye’deki iç talebin hız kesmesiyle ekonomik büyümenin 2011 ortasından itibaren yavaşladığını belirterek bu yıl yüzde 2.9 oranına düşeceği tahmininde bulundu.

Azalan iç talebin, artan ihracatla kısmen dengelendiğini kaydeden OECD, ülke ekonomisini tehdit eden cari açığın kapanmaya başladığını vurguladı.

Rapor, Türkiye’deki ekonomik büyümenin 2013’te tekrar hız kazanarak yüzde 4 civarına ulaşacağı ve 2015’te bu oranın yüzde 5’i aşacağı tahmininde bulundu. Ancak enflasyon ve cari açık rakamlarının yüksek seyretmeye devam edeceği yorumunda bulunan OECD, para politikalarının enflasyonla mücadeleye odaklanması gerektiğini vurguladı.

OECD raporu, uluslararası ve yurtiçi piyasa şartlarının kötüleşmesiyle, Türkiye’deki mali politikaların yükselen konjonktür karşısında daha etkin bir rol oynayabileceğine dikkat çekti. Ancak rapor bunu yaparken de hükümetin mali güvenilirliği sarsmaması gerektiğini belirtti. Rapor, Türkiye’de mali güvenilirliğin artırılması için bir kamu borç tavanı belirlenmesi ve hükümetin uluslararası standartlara uygun üç aylık hesap özetleri yayınlaması tavsiyesinde bulundu.

OECD raporu ABD ve Euro bölgesi için büyüme tahminlerini de aşağıya çekti. Gelecek yıl için ekonomik toparlanmanın zayıflayacağı uyarısında bulunan OECD, ABD için daha önce yüzde 2,4 olarak açıkladığı bu yılki ekonomik büyüme hızını yüzde 2,2’ye çekti. OECD, gelecek yıl ise ABD için yüzde 2 oranında ekonomik büyüme tahmininde bulundu.

OECD, Euro bölgesinde 2012 için yüzde 0,4, 2013 yılı için ise yüzde 0,1 ekonomik daralma beklediğini açıkladı. OECD, daha önce 2013 için Euro bölgesinde yüzde 0,9 ekonomik büyüme tahmininde bulunmuştu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG