Erişilebilirlik

OECD: 'Dünya Ekonomisi Toparlanıyor'


OECD: 'Dünya Ekonomisi Toparlanıyor'
OECD: 'Dünya Ekonomisi Toparlanıyor'

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü OECD, dünya ekonomisinin toparlanmakta olduğunu bildirdi, ancak fazla rahat davranılmaması uyarısında bulundu.

Merkezi Paris’te bulunan örgüt, bu yılki küresel ekonomik büyüme tahminlerini yüzde 4,2 olarak veriyor. Ancak OECD, dikkat edilmesi gereken tehlikeler bulunduğunun altını çiziyor.

Kaygılar arasında Amerika, Japonya ve Euro bölgesindeki yüksek kamu borçları seviyesi, petrol fiyatlarının daha da yükselme olasılığı ve Çin’deki ekonomik yavaşlama gösteriliyor.

OECD, 2011’de Amerika’nın büyüme tahminlerini yüzde 2,6, Euro bölgesine üye ülkelerin ortalama büyüme tahminlerini de yüzde 2 olarak veriyor. Mart ayında iki büyük doğal afetle ekonomisi ciddi biçimde sarsılan Japonya’nın ise çok hızlı toparladığına dikkati çeken OECD, bu ülkenin ekonomisinin bu yıl yüzde 0,9 büyüyeceğini tahmin ediyor.

OECD Başkanı Angel Gurria, dünyanın yarım yüzyılı aşkın bir süredir geçirdiği en büyük ekonomik durgunluktan çıkıp toparlanmaya başladığını bildirdi. Bununla birlikte Gurria, krizin henüz bitmediğine dikkati çekti.

OECD’nin verilerine göre birçok ülkede toparlanma farklı hızlarda gelişiyor. Brezilya, Çin ve Hindistan gibi ülkeler bu kalkınmaya öncülük eden ülkeler arasında bulunuyor.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün bu yıl Türkiye için büyüme tahmini ise yüzde 6 buçuk. Büyümenin gelecek yıl yüzde 5,3’e düşeceği tahmin ediliyor. OECD raporunda Türkiye’den Merkez Bankası’nın politikalarını yakından izleme uyarısında bulunuyor. Merkez Bankası bankaların verdiği kredileri azaltmak ve ithalata yönelik iç talebi dengelemek için geçen yıldan bu yana bankalar için munzam karşılıklarını yüzde 10 oranında arttırmıştı. Banka’nın faiz oranlarını yükseltmeden munzam karşılıklarını arttırmaya yönelik yeni para politikası konusunda dikkatli olunması uyarısı yapan OECD, Türkiye’ye “başka önlemlere yönelmeye hazırlıklı olması” çağrısında bulunuyor.

XS
SM
MD
LG