Erişilebilirlik

OECD Amerikan Ekonomisinden Umutlu


OECD Amerikan Ekonomisinden Umutlu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’na göre dünyanın en gelişmiş ekonomilerindeki büyüme güçlendi. Uluslarası ekonomik araştırma örgütü, büyümede Amerika ve Japonya’nın gelişmiş ekonomilere önderlik edeceğini, Avrupa’nın ise bu sürecin gerisinde kalacağını öngörüyor.

Yeni hükümet verilerine göre Amerikan ekonomisi önceki tahminlerden daha hızlı bir büyüme gerçekleştirdi. 2013’te ise durumun daha da iyi olması bekleniyor.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı OECD’ye göre, dünyanın en büyük ekonomisi olan Amerika, Nisan’dan Haziran’a kadar yüzde 2 yavaşlayacak ve 2013’ün ilk üç ayında yaklaşık yüzde 3,5 yıllık büyüme oranına ulaşacak.

Tahminlerde Amerika’yı, Ocak Ayı’ndan Mart’a kadar yüzde 3.2, ikinci çeyrekte ise yüzde 2.2’lik büyüme ile Japonya izliyor.

OECD’nin son tahminlerini baş ekonomist Pier Carlo Padoan açıkladı: “Bu rapor, küresel ekonomiye özellikle de Amerika ve Japonya’daki gelişmeye dikkat çekiyor. Bu ilerlemenin, Euro bölgesindeki etkisi daha az.”

Avrupa, Euro bölgesi krizine neden olan bir dizi sorunu başarıyla halletmiş olsa da, Padoan’a göre bu 17 ülkenin görünümü, Euro bölgesini toparlamak için yeterli görünmüyor.

Padoan, “Almanya ilk çeyrekte yüzde 2’nin üzerinde sağlıklı bir büyüme sergiliyor. Bu iyi haber. Ancak Avrupa’nın ikinci en büyük ekonomisi Fransa’da muhtemelen hiç büyüme görülmeyecek ve Fransa ancak 2. çeyrekte durgunluktan kurtulacak. İtalya’da ekonomik durgunluk azalsa ve 2013 sonunda büyüme ihtimali olsa da, ülke resesyonda kalmayı sürdürecek,” şeklinde konuştu.

Merkezi Paris’teki teşkilatın hazırladığı ayrı bir raporda ise Çin ve gelişen pazar ekonomileri için daha olumlu bir tablo çiziliyor. Gelecek yıllardaki potansiyel çevresel ve finansal güçlüklere ragmen, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı Çin için bu yıl yüzde 8 ile 9 arasında bir büyüme öngörüyor.

Uluslararası örgüte göre, eğer Çin bu hızla giderse, 2016’ya kadar Amerika’yı geçerek dünyanın en büyük ekonomisi haline gelebilir.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG