Erişilebilirlik

Odesa'da Ekonomi Bilmecesi


Odesa'da Ekonomi Bilmecesi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

Ukrayna’nın doğusunda iki küçük bölgede Rusya yanlısı ayrılıkçıların yol açtığı kriz sürerken ülkenin geri kalan bölümünde halk normal hayata dönmeye çalışıyor. Güneydeki tarihi tatil kenti Odesa bunlardan biri

Turizm sezonunun başlamasına rağmen Odesa’nın sadece yayalara açık ana caddesinde dükkanlar, barlar ve kafeler büyük ölçüde boş.

Az sayıda Ukraynalı yaz tatili için Rusya’nın ilhak etiği Kırım’a giderken birçok Rus, tatillerini Odesa’da geçirmekten korkuyor. Rus medyası Ukrayra devrimini ‘faşist’ olarak tanımlıyor ve şiddet olaylarıyla ilgili görüntülere ağırlık veriyor.

Mayıs ayında Odesa’nın sendika binası yakıldı. Karşıt gruplar arasındaki çatışmalar sırasında iki yönden atılan yangın bombaları çok sayıda Rusya yanlısı eylemcinin ölümüne yol açtı. Gerçekte tam olarak ne yaşandığı hala soruşturuluyor.

Çatışmalar sırasında masalar ve iskemleler, Rusya karşıtı göstericilere karşı sokakta barikat kurmakta kullanıldı. Kafe sahibi Vladislav Bass, eski Rus müşterilerini özlediğini söylüyor: “Esas sorun Rus turistler. Şimdi ne yazık ki kötüleyici Rus propagandası nedeniyle Odesa’ya gelmek istemiyorlar. Ama kendilerini sevdiğimizi anlamaları gerek. Çatışan sadece hükümetler. Turistler gelebilir. Buraya gelen Ruslar’a kötü bir şey olmaz.”

Odesa ziyaretçilere güneş ve deniz sunuyor. Deniz aynı zamanda kentin dünyaya açılan kapısı. Karadeniz’deki liman Rusya, Türkiye ve Akdeniz’e kolay erişim sağlıyor. Milyarlarca dolarlık mal Odesa üzerinden dünyanın dörtbir yanına sevkediliyor.

Kriz nedeniyle yatırımcılar ve şirket yöneticileri huzursuz. Ancak kentin İşverenler Birliği Başkanı Sergei Synyatnskyy Odesa’nın çabuk toparlanacağı görüşünde: “Odesa kendi kendine kalkınma gücü olan bir kent. Bu olaylar kökünden herşeyi değiştiremez. Odesa uzun süredir dünya ekonomisiyle bütünleşmiş bulunuyor. Elbette Rusya ile de bağlantılarımız var ama bunlar esas değil.”

Yine de Odesa’nın turiste ihtiyacı var. Yetkililer geçenlerde Rus turistlerin bıraktığı boşluğu doldurmak için Ukraynalılar’a çağrıda bulundu.

Vali yardımcısı Zoya Kazanzhy, kentin turistlere konukseverlik, iyi yemek, kozmopolit ve rahat bir yaşam tarzı sunduğunu söylüyor: “Odesa iyi tanınan, kimliği olan bir kent. Buraya gelen biri geri dönmek istemez. Şöyle bir özdeyiş vardır: ”Tek bir hayatın var, onu da Odesa’da geçir.”

İstikrarsızlık her zaman iş hayatı ve turizme zarar verir. Bu nedenle Odesa halkı bir an önce krizi geride bırakmak ve normal günlerine geri dönmek için sabırsızlanıyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG