Erişilebilirlik

Öcalan’dan Yol Haritası


Öcalan’ın yeni anayasada Kürt dahil hiçbir etnik vurgu olmamalı dediği ve silahların susması, çatışmasızlık ortamının yaratılmasının ardından PKK güçlerinin Türkiye’de çıkmasına koşul olarak yeni anayasa yapılmasını istediği bildiriliyor

Öcalan 21 Mart’ta PKK’ya ‘sınırdışına çekilin’ çağrısı yapmaya hazır

Kürt Sorunu’nda “çözüm süreci”nin ilerlemesi için Abdullah Öcalan’ın yol haritasının ipuçları ortaya çıktı. Öcalan’ın İmralı adasından Barış ve Demokrasi Partisi’ne gönderdiği 20 sayfalık mektup, Adalet Bakanlığı tarafından partiye ulaştırıldı. Mühürlü zarfın içinden BDP’ye gönderilen mektup dışında KCK Yürütme Konseyi ve KCK Avrupa yazılı iki mektup daha yer alıyor.

Radikal gazetesinden Rifat Başaran’ın haberine göre, “Öcalan’ın mektubunda ‘Barışın Felsefesi’, ‘Eylem Planı’ ve ‘Karşılaşılacak sorunlar ve sonuç’ şeklinde üç ana başlık var.”

Mektupta “ben de devlet de ders çıkardık, bu süreçte hızlı davranmazsak sabotaja açık hale gelinir” diyen Öcalan, PKK’lıların ülke dışına çekilmesi için Nevruz’da çağrı yapacak. PKK lideri, bu sürecin Temmuz sonunda tamamlanmasını öngörürken silahlı güçlerin geri çekilmesinin ardından boşalan alana JİTEM ya da korucular gibi bir başka silahlı gücün yerleşmemesi için güvence verilmesini istiyor.

Öcalan: Yeni anayasada Kürt dahil hiçbir etnik vurgu olmamalı

Öcalan’a göre, silahların susması, çatışmasızlık ortamının yaratılmasının ardından da PKK güçlerinin Türkiye’de çıkmasına koşul olarak yeni anayasanın yapılması gelecek. Akşam gazetesinden Helin Alp, Öcalan’ın yeni anayasada Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı üst kimliğine vurgu yaptığını söylüyor.

“Yeni anayasada Kürt vurgusu dahil hiçbir etnik vurgu yer almamalıdır, Meclis’te komisyonlar kurulması ve Kürt sorunu bağlamında tarihsel süreçte yaşanan hak ihlalleri araştırılmalı” diyen PKK lideri, düşüncelerinin 5-10 gün içinde tartışılması ve yanıtlarının kısa bir sürede kendisine ulaştırılmasını bekliyor.

Erdoğan: Açıklamalar bizim esaslarımızla örtüşüyorsa olumlu gelişmeler var demektir

Bu açıklamalara ilk tepki Başbakan Recep Tayip Erdoğan’dan geldi. Ancak Medeniyetler İttifakı 5. Yıl Forumu için Viyana’ya giden Başbakan Recep Tayip Erdoğan, Öcalan’ın mektubu hakkında ayrıntılı bir yorum yapmadı.

Başbakan, ''bizim temel ilkelerimiz, esaslarımız belli. Bu açıkladığımız esaslarla ilkelerle bu sizlerin adeta son dakika haberi gibi geçtiğiniz bu konular eğer örtüşüyorsa, uyuşuyorsa demek ki olumlu gelişmeler var'' demekle yetindi.

Erdoğan: Etnik milliyetçilik yapmayın Kürtler ve Türkler et ve tırmak gibidir

Suça karışmayan PKK’lıların hanelerine dönebileceklerini söyleyen Erdoğan, “CHP'nin, MHP'nin, AKP'nin buluştuğu nokta Türk etnik milliyetçiliğidir. Biz, etle tırnak falan değiliz, biz onurlu iki eşit halk olacağız” diyen BDP lideri Selahattin Demirtaş’ı eleştirdi. Başbakan, 'Bu ülkede iki eşit halk' diye bir tespit yaparsanız bu ayrımcılıktır. Et tırnak gibi dediğiniz zaman bu gönüllerin, tüm 76 milyonun birbiriyle kaynaşmasıdır. Biz etnik ayrımcılığı ortadan kaldırırken, et tırnak gibiyiz diye bakıyoruz olaya” dedi.


Kandil, Öcalan’ın tek muhatap olmasından rahatsız

Öcalan’ın bu görüşleri Kandil’le örtüşüyor mu? Daha da önemlisi Kandil, İmralı’daki liderinin tek muhatap olarak süreci yönlendirmesine onay verecek mi? Öcalan’ın mektubunun BDP’ye ulaştığı saatlerde bir televizyona konuşan Kandil’in önemli isimlerinden Duran Kalkan’ın açıklamaları ise devletin süreci Öcalan’la yürütme politikasına tepki duyduğunu gözler önüne seriyor.

Duran Kalkan: Çözüm isteyen PKK’yla görüşsün

KCK Yürütme Konseyi Üyesi, “Kürtler adına savaş sürüyorsa PKK yürütüyor, PKK’nin, KCK’nin yönetimi var. Savaşa bunlar karar verdi, savaştan bunlar sorumlu. Savaşı durdurmak isteyenler varsa buraya müracaat edecekler” dedi. İmralı’ya gidilmesine karşı çıkmadıklarını söyleyen Duran Kalkan’a göre, “Öcalan’ın bu savaşta herhangi bir sorumluluğu yok. Onun gücü barış yaratma gücüdür, Öcalan’sız barış olmaz ama savaş yürütmüyor, savaşı yürütenler var. Eğer gerçekten PKK'den çözüm isteyenler varsa buyursunlar PKK’ya.”

“Bizden çözüm isteyen karşılığında bazı şeyler yapabilirler” diyen KCK’nın üst düzey ismi, hükümetin istediği şartsız ateşkesin mümkün olmadığını ima etti. Duran Kalkan, Paris’teki cinayette öldürülen 3 PKK’lı kadın anısına Dünya Emekçi Kadınlar Günü olan 8 Mart’ta da kitlesel eylemler yapılacağını söyledi.

TÜSİAD çözüm sürecini destekliyor

Türkiye iş aleminin en etkili örgütlerinden TÜSİAD da yeni süre tam destek verdi. Geçtiğimiz ay TÜSİAD başkanlığına seçilen Muharrem Yılmaz, çalışma arkadaşlarıyla düzenlediği basın toplantısında çözüm sürecinin yeni anayasayı da olumlu etkileyeceğini söyledi. Yılmaz, “İmralı sürecinin, Türkiye'de huzur ve barışa teminine katkısı olacaksa, bu anayasa sürecimizi de tabii olumlu yönde etkileyecek. Esasen bu anayasanın, bir toplumsal mutabakat anayasası olmasını ve bu mutabakatın üzeride de Türkiye'nin çağdaş refah toplumunu gerçekleştirmesini diliyoruz” dedi.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG