Erişilebilirlik

Öcalan İçin Uluslararası Girişim


Türkiye ile PKK arasındaki görüşmeleri yürüten İmralı heyeti, DTK Eş Genel Başkanı Hatip Dicle ile birlikte, Öcalan’ın durumuna ilişkin,bir basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında heyet adına konuşan HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Öcalan’ın darbe ve paralel yapılar konusunda hükümeti defalarca uyardığını söyledi.

Önder, paralel yapıların barış süreçlerini de sabote ettiğini savunarak, ”Paralel örgütlenme kavramsallaştırılmasını ilk teşhis eden,cemaat yapısına ilk işaret eden insandır (Öcalan). Süreç boyunca biz de gözlemledik, bu yapının süreci sabote etmeye, ne zaman kalıcı bir adım atılsa, kalıcı adım atılmaya niyet edilen alanlar üzerinde süratle provokasyonlar geliştirmeye, dinamik bir çabanın içerisinde olmuşlardır. Buna dönük sayın Öcalan’ın tarihsel uyarıları oldu. Hükümet ve devletle görüşmeyi yürüten heyet olarak, hükümetin o zamanki yaklaşımını tek bir kelimeyle ifade edebiliriz; çaresizlik, aymazlık ve derbederlik. Üçünü tek bir kelime olarak ele alabiliriz. Zaman zaman aymazlık boyutu, zaman zaman derbeder bir hal ve tepkisizlik içerisindeler. Bundan hükümeti ve devleti temize çıkaracak, sorumluklarından uzaklaştıracak sonuç çıkmamalı. Çünkü bu tarz yapılanmalar nerede olursa olsun, siyasi sorumluluk sahibinin kaçamayacakları bir sorumluluk vardır. Bugün Roboski’den tutun son çatışma süreçlerindeki katliamlara varana değin, ‘aslında bütün bunlar cemaatin işiydi’. Bu değerlendirme bir tek şartla geçerli olabilirdi; Sayın Öcalan ve heyetimiz bu uyarıları ısrarla yapmamış olsaydı. Görmedik bilmedik farkına varmadık mazeretleri geçerli değil” dedi.

Önder, Türkiye’deki demokrasi güçlerini harekete geçmeye çağırarak, “Buradan bir hayır çıkarmak üzere bütün demokrasi güçlerine ve yönetenleri bu çağrımızı yöneltmek istiyoruz, gelin darbeyle hesaplaşma ve darbe şartlarını ortadan kaldırmak için bütün güçlerimizle demokratik alanların çoğaltılması için seferber olalım. Bunun da olmazsa olmaz şartı Öcalan sağlık ve güvenlik koşulları için harekete geçmektir” diye konuştu.

Öcalan İçin Uluslararası Girişim
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:07 0:00

Önder’den sonra söz alan Grup Başkanvekili İdris Baluken ise Öcalan için uluslararası alanda girişimlerde bulunduklarını söyledi. Baluken, “BM, Avrupa Parlamentosu, Uluslararası Af Örgütü ve CPT üzerinde gerçekleştirilen temaslar var. Önümüzdeki haftalar en yakın tarihte bu kurumları ziyareti için çalışmalar var. Randevu tarihi için somut gelişmeler bekliyoruz. Bu artık ertelenemeyecek belli bir zaman ötelenmeyecek kadar acil bir gündemdir. Heyet olarak bu kurumları doğrudan bilgilendirme, onların doğrudan müdahil olması açısından seferber olduk” dedi.

İmralı heyeti, HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, HDP TBMM Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken ile Ceylan Bağrıyanık’tan oluşuyor. Heyet, Öcalan ile en son 5 Nisan 2015’te görüşmüştü.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG