Erişilebilirlik

Öcalan: 'BDP ve PKK’nın Beni Kullanmasına İzin Vermem'


BDP milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Pervin Buldan ve Altan Tan, geçen haftasonu PKK lideri Abdullah Öcalan'la görüşmek üzere İmralı adasına gitmişti.
BDP milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Pervin Buldan ve Altan Tan, geçen haftasonu PKK lideri Abdullah Öcalan'la görüşmek üzere İmralı adasına gitmişti.
Türkiye’de gündem, Abdullah Öcalan ve “çözüm süreci”ndeki pozisyonu. PKK liderinin 23 Şubat’ta üç Barış ve Demokrasi Partisi BDP milletvekiliyle yaptığı görüşmelerin zaptı, Milliyet gazetesinde Namık Durukan imzasıyla bugün yayınlandı. Görüşme zaptı, Öcalan’ın Türkiye’de siyaseti uzun süredir çok yakından izlediğini ortaya koyuyor.

PKK lideri, bir sonraki görüşmeyi BDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Gülten Kışanak’la yapmak istiyor.

Öcalan: BDP ve PKK’nın beni kullanmasına izin vermem

Öcalan, süreç hakkında özellikle hem Kandil’deki PKK liderliğinden, hem de BDP’den daha farklı düşündüğünün altını çiziyor ve tam destek istiyor. Habere göre Öcalan, “Süreç başarısız olursa ‘Apo öldü’ diyeceksiniz. Ben yokum. BDP ve PKK’nın beni kullanmasına izin vermem” diyor.

Kandil’e, BDP ve örgütün Avrupa ayağına gönderdiği mektuplarla yol haritası hakkında bilgi veren PKK lideri, 1990’ların başından bu yana barış için çaba sarf ettiğini belirtiyor. Öcalan, “Özal’dan beri teşebbüs içerisindeyim, akim kaldı. Şimdi akamete uğramaması lazım. Uğrarsa, tırnak kesilirse felaket olur. Türkler de bunu bilmeli; başarısızlık orta ve üst düzey savaş, isyan, kaos hepimizin hayatı söz konusudur. Dostlarımızın ve halkımızın eski kalıp mücadeleleri bir kenara atmaları lazım” diyor.

Radikal demokrasi, tam demokrasi, Anadolu ve Mezopotamya’nın tam demokratikleşmesi gibi kavramlar ortaya atan Öcalan, ilk günden bu yana demokratik cumhuriyeti savunduğunu ancak devletin kendisini anlayamadığını belirtiyor. PKK liderine göre, Ergenekon da bu yüzden ortaya çıkmış.
Öcalan şunları söylüyor: “Stratejik hatalar yaptılar. Umarım bu sefer böyle olmaz. Onun için benimle oynanmayacağını özellikle AKP’ye anlatmalısınız. AKP’lilerle konuşun anlatın. Siz Meclis’tesiniz, size çok görev düşüyor. Anlamlı bir uzlaşmaya gidilseydi (Ecevit döneminde) Ergenekon da AKP de olmazdı.”

Öcalan: Biz AKP’yi çıkaran gücüz, iktidarı onlara altın tepside sunduk

Öcalan’ın iktidarda bulunan Adalet ve Kalkınma Partisi’yle ilgili sözleri de hükümet çevrelerinin tepkisini çekecek gibi görünüyor. Bir dönem BDP’nin selef partilerinden HADEP’te genel başkan yardımcılığı yapan bugünün AKP milletvekili Mehmet Metiner’i “propaganda ile oyunu karıştırıyor. Kendisini düzene satmış, kendisini rezil etmiş” sözleriyle eleştiren PKK lideri,” AKP’yi 10 yıldır ayakta tutan benim. Derhal bu –Apo sıkıştı- söylemini terk etmesi lazım. Biz AKP’yi çıkaran gücüz” diyor.

Daha sonra İslamcı geçmişi olan BDP Diyarbakır milletvekili Altan Tan’a dönerek ekliyor, “Sayın Altan bilirsin İslamcılar’ın 40 yıllık rüyasıydı, rüyalarını gerçekleştirdik. Biz AKP’ye iktidarı altın tepside sunduk. Bize bir teşekkür etmedikleri gibi 2. Atatürk rolüne soyunup daha çok üstümüze geldiler, ezmeye çalıştılar. Benim demokratik kriterlerim var bunu anlattık, bir baktık ki AKP hegemonya kurmak istiyor, CHP’nin yerine geçmek istiyor. İzin vermeyiz. AKP’ye korkunç rant imkanı çıkar. Ben buna alet olmam.”

‘MİT’e yapılan darbe girişiminin Ergenekon’dan farkı yok’

Oslo görüşme sürecinin olumsuz sonuçlanmasında isim vermeden Fethullah Gülen cemaatini sorumlu tutuan PKK lideri, aynı ekibin MİT’e ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’a darbe planladığını iddia ediyor.

Öcalan şöyle konuşuyor: “Sayın Başbakanı buna inandıran ekip (2011’de) ‘PKK’yı bitireceğiz’ dedi. (KCK’dan)10 bin kişiyi içeriye aldılar, Bu güç MİT’e de darbe planladı. Ben hemen devreye girdim, ‘bu darbedir’ dedim. Ergenekon’dan farkı yok. Başbakan MİT’e darbe yapılınca sıranın kendisine geldiğini gördü, Başbakan vatana ihanet suçundan tutuklanacaktı. Genelkurmay Başkanının (İlker Başbuğ’u kastetti) tutuklanması da budur. O güce Cevat Öneş ‘darbe’ dedi. Bu yüzden ben devreye girdim, ‘yardımcı olayım’ dedim.”

Paris cinayetleri için “ha bizi vurmuş ha Sakine’yi vurmuşlar” yorumunu yapan Öcalan bu tertibin arkasında MİT’in değil MİT’e darbe yapmaya çalışan ekibin olduğu görüşünde.

‘Kontrgerillanın yeni merkezi Utah’

Cemaatin merkezi olarak ABD’yi gösteren PKK lideri, Fethullah Gülen’in kendisiyle eş zamanlı olarak ABD’ye gitmesinin anlamlı olduğunu vurguluyor.

“Nur hareketini inceleyin, Saidi Nursi eski Nurs köyündendir. Eski bir Ermeni köyüdür. Teşkilatı Mahsusa’ya girdi, sonradan Mustafa Kemal ile takıştı. Fethullah Gülen ABD’de yaşıyor. 120 devlette okul açmış, para nereden? Florida kontrgerillanın eski merkezidir, Türkeş ve Latin Amerika’daki kontrgerilla, orada yetiştirildi. Yeni merkez ise Utah’tadır. Emre Uslu vs. orada eğitildi. Sağda ve solda örgütleri kontrgerilla ele geçirdi.”

Görüşme zabıtlarında Öcalan’ın İslam vurgusu da dikkat çekici. Kürt halkının dini inancının çok güçlü olduğunu vurgulayan PKK lideri, kendisinin de gençlik yıllarında namaz kıldığını söylüyor. “İslam’a sol jargonla bakmam” diyen Öcalan, başta Türkiye’de olmak üzere İslam’ın kirletildiğini iddia ediyor.

Öcalan, “Kürtler dindardır. İlk dönemlerde namaz kılıyordum, 33 sure ezberlemiştim. Köyün imamı Müslüm hoca ‘Sen böyle gidersen uçarsın’ diyordu. 1969’da Kısakürek’in gizli bir toplantısına gittim. İngilizler İslam’ı kullandılar. Eskiden general imal ediyorlardı, şimdi de imam imal ediyorlar. Generallerin de faydası yok, imamların da faydası yok” diyor.

‘Anadolu İslamlaştıktan sonra, bin yıllık bir Hıristiyanlık öfkesi var’

Öcalan’ın Türkiye’deki Hristiyan azınlıklarla ilgili sözleri de tartışmaya çok açık.
Anadolu çıkışlı oduklarını söylediği ABD’deki Yahudi, Ermeni ve Rum lobilerinin sürece stratejik ve taktik açıdan müdahale ettiğini iddia eden PKK liderine göre, “Anadolu İslamlaştıktan sonra, bin yıllık bir Hıristiyanlık öfkesi var. Rum, Ermeni, Yahudi, Anadolu’da hak iddia eder. Laiklik, milliyetçilik kisvesinde elde ettiklerini kaybetmek istemiyorlar. Kürtler’in devletten dışlanmaları son yüzyıldır. Abdülhamit bile onlara yer verdi. Mustafa Kemal de başta yer verdi. Devreye giren İsrail lobisi, Ermeni ve Rumlar, ‘Kürtler ne kadar dışlanırsa o kadar başarılı oluruz’ diyorlar. Bu paralel devlettir. Bin yıllık bir gelenektir.”

Öcalan, yeni anayasa sürecinde en çok tartışılan konuların başında gelen başkanlık sistemi ve vatandaşlık tanımı konusunda da görüşlerini açıklıyor. Yeni anayasada Kürt halkının varlığını kabul eden ibarenin yer almasına karşı çıkan Öcalan, ‘devletin etnisitesi ve dini olmaz’ görüşünü savunuyor.

Öcalan yeni anayasada etnik tanım konusunda Kandil’den farklı düşünüyor

Sırrı Süreyya Önder’in ‘Kandil diyor ki mutlaka Kürt halkının varlığı zikredilmeli, çünkü azınlıklar denilince gayrimüslimler anlaşılıyor, ki bu doğru bir tespit’ demesi üzerine, “Özgür iradesiyle Türkiye Cumhuriyeti’ne bağlılığını ifade eden her birey Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır. Burada Türkiye Cumhuriyeti de olmayabilir sadece Türkiye de olabilir. Ulus aidiyeti ile devlet aidiyetini karıştırmayın” yanıtını veriyor.

“Türk ulusçuluğunu faşist bir örgütlenme” olarak değerlendiren Öcalan, Türk ulusçuluğu bu ülkenin yüzde 10’unu bile karşılamaz. Millet, Arap, Türk ve Kürt’ü de kapsar. Ama millet-i hakime değil. Millet İslam enternasyonalizmini ifade eder.

Peygamber, ‘Arabın Acem’e üstünlüğü yoktur’ diyor. Evrensel kavramlara gidelim. Tekilden uzağız. Ortak bir milletin üyesiyiz. Böyle ele aldığımız zaman bunu Türk ulusalcıları da kabul edebilir” diyor.

‘Erdoğan’ın başkanlığını destekleriz’

Öcalan, Başbakan Erdoğan’ın başkanlık sistemi önerisine de destek veriyor. Hatta “biz Tayyip Bey’in başkanlığını destekleriz. Biz AKP ile bu temelde bir başkanlık ittifakına girebiliriz” diyen PKK lideri, başkanlık sistemi için senato ve temsilciler meclisinin olduğu ABD’nin model alınmasını öneriyor.

Öcalan’ın mektubu Kuzey Irak’a ulaştı

Görüşme zabıtlarında ‘PKK beni anlayamıyor’ diyen Öcalan’ın örgüte yazdığı mektup bugün alıcısına ulaştı. BDP Eşbaşkanları Gülten Kışanak ve Selahattin Demirtaş ile DTK Eşbaşkanları Aysel Tuğluk ve Ahmet Türk yanlarında Sırrı Süreyya Önder’le birlikte bugün Süleymaniye üzerinden Erbil’e gitti. Selahattin Demirtaş, dün İstanbul’da yaptığı açıklamada heyetin Kandil’e gitmeyeceğini belirtmesine rağmen bugün örgüte yakınlığıyla bilinen Fırat Haber Ajansı, heyetin Kandil’e gitmesinin beklendiğini haber verdi.

Görüşme zabıtlarının yayınlanmasının ardından Kandil’den beklenen açıklamaysa henüz yapılmadı.

Türk savaş uçakları PKK kamplarını bombalıyor

Bu arada Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Kuzey Irak’ta bulunan PKK kamplarına karşı başlattığı hava operasyonu üçüncü gününe girdi. Diyarbakır 2’nci Hava Kuvvet Komutanlığı’ndan havalanan 15 uçağın katıldığı dünkü operasyonun yaklaşık 7 saat sürdüğü bildirildi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG