Erişilebilirlik

9 Ocak Amerikan Basınından Özetler


Washington Post’ta bugün Başkan Obama’nın görevi devretmesine günler kala memleketi Chicago’da gurur ve hayal kırıklığının bir arada yaşandığını anlatan bir haber göze çarpıyor. Habere göre Chicago’nun en yoksul mahallelerinin sakinleri, Obama’nın son sekiz yılda elde ettiği kazanımlardan büyük gurur duyuyor. Ancak aynı mahallelere bir yandan da hayal kırıklığı hakim. Bunun nedeni, bu bölgelerde yaşayan çoğu siyah sakinlerin başta ekonomik olmak üzere bu kazanımlardan yeterince pay alamamış olması.

Bugün New York Times ise adalet bakanı olmasına günler kalan Alabama eyaleti senatörü Jeff Sessions’la ilgili ayrıntılı bir değerlendirmeye yer veriyor. Değerlendirmeye göre Sessions da tıpkı Trump gibi siyasette dışlanan marjinal bir sima olarak anılıyor. Bunun nedeni, ‘sıfır esneklik’ sahibi Sessions’ın aşırı muhafazakar görüşleri nedeniyle şimdiye kadar hem federal yargıçlıktan hem de Senato’daki kilit komisyonların başkanlığından uzak tutulması. Gazete, Obama Yönetimi sırasında oldukça liberal bir çizgi izleyen Adalet Bakanlığı’nın Jeff Sessions döneminde ceza hukuku, göçmenlik ve hatta son derece hassas bir konu olan medeni haklar alanlarında muhafazakâr yöne kayacağı yorumunda bulunuyor.

New York Times bugün ayrıca Suriye’deki Rus hava operasyonlarının IŞİD’le mücadelede Türkiye’ye destek olduğuna ilişkin habere yer veriyor. Yeşermeye başlayan Rus-Türk ilişkilerinin geçirdiği evrimde bu işbirliğinin önemli rol oynayacağını öngören gazete, Suriye’nin kaderini belirlemeyi amaçlayan mücadelenin Amerika’yı Suriye’de daha da dışlayacağı uyarısında bulunuyor. Habere göre Rus hava saldırılarının stratejik öneme sahip El Bab kasabasını hedef alması, Rusya’nın Türkiye’yle askeri ortaklık kurma fırsatı yakaladığı anlamına geliyor. Amerika’nın eski Ankara Büyükelçisi James Jeffrey’ye göre Türkiye ve Rusya arasındaki Suriye odaklı uzlaşı, büyük oranda taktiksel. Jeffrey Rusya’nın, Esat’ı tehdit etmediği sürece Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki varlığına hoşgörü gösterebileceğini söylüyor. Türkiye’nin El Bab operasyonunu Amerika’dan destek almadan başlattığını hatırlatan gazete, Türkiye’nin operasyonun kısa süreceğini varsaydığını, ancak şiddetli çatışmaların bu varsayımı haksız çıkardığını yazıyor.

Bugün Los Angeles Times ise ana sayfasını dün gece sahiplerini bulan Altın Küre ödüllerine ayırmış. Bu yılın en popüler yapımlarından La La Land’ın aday olduğu yedi dalda da ödül aldığını yazan gazete, filmin başrol oyuncuları Emma Stone ve Ryan Gosling’in törende çekilen fotoğrafını paylaşmış. Los Angeles Times’a göre La La Land’in bu yılki Oscar ödüllerine de damgasını vurmasına kesin gözüyle bakılıyor.

XS
SM
MD
LG