Erişilebilirlik

19 Ocak Amerikan Basınından Özetler


19 Ocak Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

Washington Post ana sayfasını Trump’ın kabine üyelerinin Çarşamba günü Kongre’de devam eden onay oturumlarına ayırmış. Trump’ın adaylarıyla ilgili bazı etik kaygıların olduğunu yazan gazete, buna örnek olarak Sağlık Bakanı adayı Tom Price’ın bazı sağlık firmalarına yaptığı yatırımları, Ticaret Bakanı adayı Wilbur Ross’un ise evinde Amerika’ya kaçak olarak gelen bir hizmetli çalıştırmasını veriyor. Gazete, geçmiş yıllarda bu gibi pürüzlerin herhangi bir bakan adayını tereddütsüz değerlendirme dışı bırakacağı yorumunda bulunuyor.

Washington Post’un iç sayfalarında ise ”Suriye’nin savaşı Türkiye’de çok sayıda sorun doğuruyor” başlıklı bir haber göze çarpıyor. Habere göre Suriye’deki kutuplaştırıcı savaş, Türkiye’nin hem içişlerini hem de dışişlerini tüketti, Türkiye’yi geleneksel müttefiklerinden tecrit etti. Gazete, Ortadoğu uzmanı Aaron Stein’ın, ”Suriye savaşından bahsetmek, Türk iç politikasında bumerang etkisi yaratıyor” şeklindeki sözlerine yer veriyor. Stein’a göre siyasi çözümün olmaması, şiddet döngüsünü beraberine getirecek. Uzman, Türkiye’nin iç ve dış sorunlarını nasıl çözeceğine dair hiçbir yanıtı olmadığını da ifade ediyor. Esat’ın yıllar sonra hala iktidarda olduğunu, Türkiye’ninse bölgede kenara itildiğini yazan gazete, Suriye meselesinin Türkiye-Amerika ilişkilerine de zarar verdiği hatırlatmasında bulunuyor.

Bugün Wall Street Journal ise Başkan Obama’nın dün yaptığı son basın toplantısında çekilen fotoğrafla, 9 Şubat 2009’da yaptığı ilk basın toplantısında çekilen fotoğrafı yanyana koymuş. Obama’nın sekiz senede saçlarının ağardığını hatırlatan gazete, başkanın son basın toplantısında göçmenlik meselesi, Rusya, İsrail-Filistin meselesi ve Chelsea Manning’e değindiğini yazıyor.

New York Times ise bugünkü ana sayfasına küresel ısınma tehdidini taşımış. Gazete, 2016 yılının Dünya’da şimdiye kadar ölçülen en sıcak yıl olduğuna dair raporu ve raporun ayrıntılarını bildiriyor. Habere göre Dünya’daki sıcaklıklar son üç yıldır üst üste birbirinin rekorunu kırıyor. Dünya, insanların kurduğu medeniyeti ve doğayı tehdit edecek ölçüde ısınmaya devam ediyor. Hava sıcaklığındaki artış eğilimi ve bu eğilimin etkileri en çok Kuzey Kutbu’nda hissediliyor. Gazeteye göre sonbaharda Kuzey Kutbu’nda hava sıcaklığı, ortalamanın 10 ila 15 Santigrat derece üzerinde ölçüldü. Afrika’daki şiddetli kuraklık ve açlık da küresel ısınmanın sonucuydu. Uzmanlar El Ninyo iklim olgusunun sona ermesiyle 2017‘nin biraz daha serin geçmesini beklese de milyarlarca ton buz, eriyip okyanuslara akmaya devam ediyor. Amerika’da hava sıcaklığı ölçümleri 1880 yılından itibaren yapılmaya başlandı. Gazete 1939, 1940 ve 1941 yılında da üç yıl üst üste en yüksek sıcaklıkların kaydedildiğini, ancak 1941‘in, kayıtlardaki en sıcak 37‘inci yıl olduğunu bildiriyor. New York Times, bu son verilerin Trump Yönetimi’nin iklim politikasını nasıl etkileyeceğinin ise henüz bilinmediğini yazıyor.

New York Times ayrıca Başkan Obama’nın dün yaptığı son basın toplantısında Trump’ın Amerika’nın ana değerlerine zarar verecek adımlar atması durumunda sessiz kalmayacağını bildirdiğini yazıyor. Habere göre her türlü sistematik ayrımcılık, seçmenlerin oy kullanmasının zorlaştırılması, basının susturulmaya çalışılması, Amerika’ya çocukken gelip burada büyüyen ve artık pratikte Amerikalı olan kaçakların sınırdışı edilerek bu topraklardan koparma girişiminde bulunulması, Obama’nın kırmızı çizgileri arasında yer alıyor.

XS
SM
MD
LG