Erişilebilirlik

Obama'ya Kızan Kongre Bütçeyi Engeller mi?


Obama'ya Kızan Kongre Bütçeyi Engeller mi?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

Temsilciler Meclisi İç Güvenlik Komisyonu’nun düzenlediği bir oturumda İç Güvenlik Bakanı Jeh Johnson, Başkan Obama’nın kaçak göçmenlik kararnamesini savundu. Ancak Obama’ya öfkelenen Cumhuriyetçi Partililer'in 11 Aralık’a kadar kabul edilmesi gereken bütçe tasarısı konusunda pürüz çıkarabileceği bildiriliyor

Göçmenlik hakları savunucuları, Barack Obama’nın kayıt altına alındıkları takdirde 4 milyon kaçak göçmeni sınırdışı edilmekten kurtaracak başkanlık kararnamesini imzalaması üzerine Beyaz Saray önünde sevinç gösterilerinde bulundu.

Başkan Obama’nın kararı, Kongre’deyse farklı tepkilerle karşılandı.

İç Güvenlik Bakanı Jeh Johnson’ı soru yağmuruna tutan Cumhuriyetçi Partililer, Obama’nın attığı adımın ne derece yasal olduğunu ve kararın zamanlamasını sorguladı:

“Kaynaklarımızın kısıtlı olduğunu gözönünde bulundurursak gerçek olan şudur: Bu insanlar yıllardır sınırdışı edilmemiş. Bu gerçeği kabul etme ve bu kişileri sorumlu tutma zamanı gelmiştir. Sağduyu bunu gerektiriyor.”

Cumhuriyetçi Partililer’e göre kararname, Amerika’ya kaçak girenlerin sayısını arttıracak. Bakan Johnson ise Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçileri göçmenlik yasasını çıkarmamakla suçladı. Oturumda Johnson ve Cumhuriyetçi Milletvekili Jeff Duncan arasında şöyle bir konuşma geçti:

“Göçmenlik yasasını çıkarmak için Kongre’yle işbirliğine hazırım. Başkan Obama da bu yolu tercih ediyor. Esas sorun, Kongre’de bu konuda istek olmaması.”

Jeff Duncan: “Amerikan kamuoyu Obama yönetimine yeniden güven duyduğu zaman Kongre de yasayı çıkarabilir. Bu güven de ancak mevcut yasalar uygulandığı zaman kazanılır.”

Öte yandan Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, başkanlık kararnamesine nasıl yanıt vereceklerini tartışmak üzere partililerle biraraya geldi:

“Bu konuya nasıl yaklaşacağımıza dair birkaç seçeneği değerlendiriyoruz. Anayasamız çok ciddi bir biçimde ihlal edildi. Yönetim biçimimiz tehdit altında. Sorunu doğrudan çözmek için elimizde sınırlı seçenek var. Bu nedenle görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Nasıl adım atacağımıza henüz karar vermedik ama kısa süre içinde bir karara varacağız.”

Uzmanlar, Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner’ın bir yandan başkanlık kararnamesi konusunda öfkeli olan Cumhuriyetçi Partilileri harekete geçirirken diğer yandan hükümetin kapanmasını önlemek için gereken yasayı çıkartmanın bir yolunu bulacağı görüşünde.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG