Erişilebilirlik

Obama'nın Güven Kaybetmesi Kasım Seçimlerini Nasıl Etkiler?


Obama'nın Güven Kaybetmesi Kasım Seçimlerini Nasıl Etkiler?
Obama'nın Güven Kaybetmesi Kasım Seçimlerini Nasıl Etkiler?

Geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir kamuoyu yoklamasına göre Başkan Barack Obama’ya duyulan güven önemli ölçüde azaldı.

Washington Post ve ABC televizyonunun kamuoyu yoklamasına katılanların yüzde 60’ı, bir buçuk yıldır başkan olan Obama’nın ülkeyi iyi yönettiğine inanmıyor.

Obama’ya duyulan güvende azalma, Afganistan ve Irak’taki savaşlara, Amerika’daki yüksek işsizlik oranına, emlak ve hisse senedi piyasalarındaki zayıflığa ve Meksika Körfezi’ndeki petrol felaketine bağlanıyor.

Kamuoyu araştırmasına katılanlarlar arasında Obama’nın ekonomiyi iyi yönettiğine inananların oranıysa sadece yüzde 43.

Washington’daki Amerikan Girişim Enstitüsü uzmanlarından Karlyn Bowman, anket verilerinin bir süredir oluşmakta olduğunu vurguluyor.

Bowman, “Ankete göre giderek daha fazla insan Obama’nın ekonomi üzerinde bir etkisi olduğuna inanmaya başladı. Kötü haber ise bu etkinin iyi değil, kötü bir etki olduğuna daha fazla insanın inanıyor olması” diyor.

Başkan’ın onay oranının bu kadar düşmesinin Kasım ayındaki Kongre seçimlerine nasıl yansıyacağı da merak konusu. Söz konusu ankete katılanların yüzde 49’u, seçimlerde Cumhuriyetçiler’e, yüzde 45’i ise Demokratlar’a oy vereceğini söylüyor.

Cumhuriyetçiler Obama’nın anketlerde kötü sonuçlar almasının kendilerine faydası olacağı görüşünde birleşiyor. Teksas Senatörü John Cornyn de Cumhuriyetçilerin Senato’da çoğunluğu ele geçirebileceğine inananlardan.

Cornyn, “Bu seçim liderlik konusUnda bir referandum gibi olacak ve sonuçtan memnun olacağımızı hissediyorum” diyor.

Cumhuriyetçilerin, çoğunluğu elde edebilmek için, 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi’nde 39 sandalye daha kazanması gerekiyor.

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan uzman Charlie Cook, Cumhuriyetçilerin seçmen kitlesinin oy kullanma konusunda daha kararlı olduğunu ve bu yüzden Cumhuriyetçi Parti’nin çoğunluğu elde etmede başarılı olabileceğini söylüyor.

Cook, “Demokratlar o kadar enerjik ve istekli değil. Ama öte yandan Cumhuriyetçiler bu işe motive olmuş durumda ve büyük oranda sandığa gitmekte kararlılar. Sandığa gitme oranı çok önemli çünkü normalde ara seçimlerde oy kullanma oranı, Başkanlık seçimlerine oranla, bir hayli düşük olur.

Cumhuriyetçiler, Kasım seçimleri için yürüttükleri kampanyada önde gibi gözükse de anketler onların da zayıflıkları olduğunu ortaya koyuyor. Uzman Karlyn Bowman, Kongre’deki Demokratlar gibi Cumhuriyetçilere de çok fazla güvenilmediğini hatırlatıyor.

Bowman, “Cumhuriyetçilerin popülaritesi Demokratlardan bile düşük. İnsanlar hala kendilerini Cumhuriyetçiden ziyade Demokrat olarak tanımlıyor. Ülkenin sorunlarını çözme konusunda halk hala Demokratlara daha fazla güveniyor” diye konuşuyor.

Anket sonuçlarını Amerika’nın Sesi için yorumlayan uzmanlardan birisi de Teksas Üniversitesi’nden Bruce Buchanan. Buchanan, “Onay oranı yüzde 50’lerin altına indiğinde bu tehlike çanlarının çaldığı anlamına gelir. Kayıpları azaltmak ve ara seçimlerin etkilerini en aza indirebilmek için başkanın onay oranının yüzde 50’ler, hatta mümkünse yüzde 55’ler civarında olması tercih edilir” diyor.

Uzmanlar, Cumhuriyetçilerin Kongre’nin her iki kanadından birinde çoğunluğu elde etmesinin Obama’nın yönetim şekli ve kararlarını zora sokacağı görüşünde birleşiyor. Zira, böyle bir durumda Cumhuriyetçilerin oylamalarda etkisi artacağı gibi 2012’deki başkanlık seçimlerine hazırlanacak olan Obama yönetimi hakkında daha fazla soruşturma girişiminde bulunma şansları da doğacak.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG