Erişilebilirlik

Obama’nın Dünya Bankası Başkan Adayı Kimdir?


Dünya Bankası yönetim kurulu, bir süre sonra üç aday arasından yeni başkanını seçecek. Adaylardan ikisi mali konularda uzman. Bunlar Nijerya Maliye Bakanı Ngozi Okonjo-Iweala ile eski Kolombiya Maliye Bakanı Jose Antonio Ocampo. Amerika’ysa Kore asıllı küresel kamu sağlığı uzmanı Jim Yong Kim’i destekliyor. Amerika’nın Sesi Başkan Obama’nın Dünya Bankası başkan adayını araştırdı.

Jim Yong Kim, “Son 18 ayda tedavi altındakilerin sayısını iki katından fazlasına çıkardılar. Daha önce AIDS tedavisinde görülmemiş bir durum bu,” şeklinde konuşuyor.

Tıp doktoru olan Jim Yong Kim, kariyerinin önemli bir bölümünü Birleşmiş Milletler bünyesinde AIDS hastalığıyla mücadeleye ayırdı, Harvard Üniversitesi Tıp ve Kamu Sağlığı Fakültesi’nde ders verdi. Kim halen Darthmouth Üniversitesi’nin rektörü.

Kore doğumlu Amerikan vatandaşı Jim Yong Kim, Başkan Barack Obama’yı da etkiledi ve Amerika’nın Dünya Bankası başkan adayı oldu.

Obama, “Dünyanın en büyük kalkınma dairesine bir kalkınma uzmanının başkanlık etme zamanı geldi,” şeklinde kpnuşmuştu.

Japonya Maliye Bakanı Jun Azumi, Kim’in Dünya Sağlık Örgütü’ndeki çalışmalarını etkileyici buluyor: “Kim AIDS hastalığıyla mücadelede büyük başarı gösterdi. Dünya Bankası başkanlığına son derece uygun bir aday.”

Bazı kalkınma uzmanları, sağlık bakımı, eğitim ve altyapı masraflarını üstlenmeleri için Dünya Bankası’nın ülkeleri kalkınmaya teşvik ettiğini söylüyor.

Dünya Bankası’nın emektarlarından Uri Dadush, Carnegie Uluslararası Barış Vakfı'nda görevli: “Kim’in geçmişinde çok az şey var. Kendisi sağlık alanında uzman, ama bu Dünya Bankası’nın ilgilendiği 20 farklı alandan yalnızca biri.”

Küresel Kalkınma Merkezi’nden Nancy Birdsall ise Jim Yong Kim’in Dünya Bankası’nı kültürünü değiştirebileceğini düşünüyor: “Kim öğrenme kültürünü geliştirme konusunda son derece hassas. Bundan yola çıkarak Dünya Bankası’nın bir bilgi bankası olmasına önem verebilir.”

Birdsall Kim’in Dünya Bankası’nı, gelişmekte olan ülkelerle ortaklık yapmaya, karşı tarafı dinlemeye, başarısız projelerden daha hızlı ders çıkarmaya ve bu dersleri yeni alanlara uygulamaya daha fazla zorlayacağına inanıyor.

Dünya Bankası’nın başkanı hep bir Amerikalı oldu. Ama birçok gelişmekte olan ekonomi, artık Dünya Bankası liderliğinde daha fazla söz hakkı istiyor.

Şimdiye kadar Dünya Bankası başkanlığına birden fazla aday çıkmamıştı. Ancak finans haber kaynakları, bunca adaya rağmen Amerika’nın siyasi ve mali gücünün baskın çıkacağını ve Jim Yong Kim’in Dünya Bankası başkanı seçileceğini tahmin ediyor.


XS
SM
MD
LG