Erişilebilirlik

Obama'nın Bütçe Teklifine Cumhuriyetçiler'den Eleştiri


Obama'nın Bütçe Teklifine Cumhuriyetçiler'den Eleştiri
Obama'nın Bütçe Teklifine Cumhuriyetçiler'den Eleştiri

Başkan Barack Obama, ekonomiyi canlandırmayı ve uzun vadede kamu açıklarını azaltmayı amaçlayan bütçe planını açıkladı. Cumhuriyetçi rakipleri ise Obama’nın bütçe önerisini, mali disiplini hiçe saydığı gerekçesiyle eleştirdi ve önerinin Kongre’nin onayını alamayacağını öne sürdü.

Başkan Barack Obama, bütçe planını açıklarken, harcamaların kısıldığı bir dönemde bile Amerikan ekonomisinin canlanacağına inandığını söyledi: "Ekonomik canlanmayı sürdürmek için elimizden geleni yapmalıyız. Bütçe açıklarını da kapatmamız gerekiyor. Kongre bütçe planımı kabul ederse, sağladığımız tasarruf sayesinde, 2022 yılı itibariyle bütçe açığını 4 trilyon dolar azaltabiliriz."

Başkan’ın 3 trilyon 800 milyar dolarlık bütçe planı altyapı ve eğitime daha fazla yatırım yapılmasını, savunma ve diğer bazı alanlarda ise kesinti öngörüyor. Obama, Afganistan ve Irak’tan askerlerin çekilmesiyle savunma bütçesinde ciddi bir tasarruf sağlanacağını düşünüyor.

Obama, harcamaların kısıtlanması gerektiğini, ancak bu konuya çok dikkatli yaklaşılmasının şart olduğunu söyledi: "Ekonomik büyümeyi durduracak kesintiler yapmamalıyız. İhtiyaç duymadığımız şeyleri kesebiliriz. Ama ihtiyaç duyduğumuz şeyler için de herkesin eşit derecede katkıda bulunması gerekir."

Obama zenginlerden daha fazla vergi alınmasını ve şirketlere verilen bazı vergi teşviklerinin kaldırılmasını istiyor.

Başkan’ın yıllık harcamalar için öngördüğü bütçe planı, Cumhuriyetçiler tarafından sert şekilde eleştirildi. Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi John Boehner, Obama’nın daha fazla vergi ve muhasebe oyunlarıyla ekonomiyi daha da kötüleştireceğini iddia etti.

Senato’daki Cumhuriyetçiler de aynı görüşte. Cumhuriyetçi Senatör John Barrasso’ya göre, bütçe rakamları yanıltıcı: "Başkan Obama, bir yandan bütçe açığını gelecek 10 yılda, 4 trilyon dolar azaltacağını söylerken, bir taraftan da borçlara 11 trilyon Dolar daha ekliyor."

Anketlere göre, Amerikalılar’ın çoğu zenginlerden daha fazla vergi alınmasından yana. Yine çoğunluk, genelde harcamalarda kesinti isterken, kendilerini etkileyecek bir kesinti istemiyor.

Avukat Bill Myhre, "Sosyal güvenlik harcamalarında kesinti olmasını istemem, savunma bütçesi azaltılabilir," diyor.

Virginialı Karl Phillips ise, "Altyapı yatırımlarını hızlandırmak gerekiyor. Savaşlar sona erince bu altyapıya daha fazla önem verebileceğimizi düşünüyorum," şeklinde konuşuyor.

Cumhuriyetçi Kongre üyelerinin kendi bütçe önerilerini de yakında açıklaması bekleniyor. Geçen yıl Demokratlarla Cumhuriyetçiler arasındaki görüş ayrılıkları yüzünden Amerikan hükümeti kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştı.


XS
SM
MD
LG