Erişilebilirlik

'Birliğin Durumu' Konuşmasının Ekonomi Ağırlıklı Olması Bekleniyor


'Birliğin Durumu' Konuşmasının Ekonomi Ağırlıklı Olması Bekleniyor
'Birliğin Durumu' Konuşmasının Ekonomi Ağırlıklı Olması Bekleniyor

‘Birliğin Durumu’ konuşmasında Başkan Barack Obama’nın bu yıl da ekonomik sorunlar üzerinde durması bekleniyor.

İşsizlik oranında bir düşüş var; ancak istenilen hızda değil. Bu da 2012 seçimlerinde Obama için bir tehlike.

Ancak bunun yanında Amerikalılar’ın yüzde 80’i Kongre’nin icraatlarını da onaylamıyor.

Obama tüm konuşmalarında Kongre’nin etkisiz çalışma şeklini eleştiriyor.

Cumartesi günü Başkan Obama haftalık video konuşmasında Amerikan ekonomisinin toparlanması için izlenecek stratejiyi yeniden özetledi. Daha önce yaptığı konuşmalarda da vurguladığı gibi Obama, orta sınıfın ve ekonomide adaletin önemine odaklanıyor: “Osawatomie’de yaptığım konuşmada da belirtmiştim. Orta sınıf için önemli bir eşiğe geldik. Önümüzde iki farklı yol var. Biri daha az fırsat bulunan, haksızlığın daha fazla olduğu bir yol. Ya da benim önerdiğim gibi, sadece zenginlerin değil, herkesin menfaatine olan bir ekonomi inşa etmeliyiz.”

Ancak Obama’nın konuşmasında siyasi rakiplerine ne kadar yükleneceği belli değil: “Yıllardır yapılan hataların yarattığı sorunları çözmek kolay olmayacak. Amerikalılar bunu anlıyor. Ancak anlayamadıkları şey şu, bazı siyasi liderler neden harekete geçmiyor. Kendilerini temsil etmesi gereken siyasetçilerin önce siyasi partilerinin çıkarlarını gözetmesinden herkes bıktı.”

Obama’nın, konuşmasında Amerikan sanayi üretiminin desteklenmesi, enerji sektörünün alternatif enerji kaynaklarına yatırım yaparak geliştirilmesi ve Amerikalılar’ın eğitilmesine ağırlık verilmesi gibi konulara odaklanması bekleniyor.

Obama’nın ayrıca başarılarını da vurgulaması bekleniyor: sağlık reformu, yatırımcıların denetlenmesi; Irak’tan askerlerin çekilmesi; el Kaide lideri Usame bin Ladin’in öldürülmesi gibi…


XS
SM
MD
LG