Erişilebilirlik

Obama'nın Yeni Savunma Bakanı Adayı Hagel Kimdir?


Obama'nın Yeni Savunma Bakanı Adayı Hagel Kimdir?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00
Başkan Barack Obama’nın Savunma Bakanlığına atadığı eski Cumhuriyetçi Senatör Chuck Hagel, Senato tarafından onaylanması durumunda görevi sırasında iki önemli olayla ilgilenmek zorunda kalacak. Biri Savunma Bakanlığı Pentagon’un bütçesinde yapılacak kesintiler, ikincisi de Afganistan’daki Amerikan askerlerinin çekilmesi. Amerika’nın Sesi Pentagon muhabiri Luis Ramirez’e göre, Hagel’ın savunma bakanlığına, John Brennan’ın da CIA başkanlığına atanması, bu savunma kurumlarında önemli değişiklikler olacağını gösteriyor:

Hem Pentagon’un bütçesinde yapılacak kesinti, hem de Afganistan’daki askerlerin çekilme süreci kolay işler değil, ama Chuck Hagel bunları yapmak için ideal bir tercih olabilir.

Hagel daha önce amacı belirsiz savaşlarda Amerikalı askerlerin boşuna ölmesine ve savunma bakanlığındaki israfa karşı çıkmıştı.

Vietnam Savaşı’nda yaralanan Hagel’ın göğsünde hala şarapnel parçaları duruyor. Savunma bakanlığı görevinde daha gerçekçi davranabileceği söylenen Hagel, yeni bir savaşa girme konusunda da isteksiz görünüyor: “İnsanlık için daha iyi bir dünya oluşturmaya yardım ederek ülkemizi ve ittifaklarımızı güçlendirme, küresel özgürlüğü ve insanlığı ilerletme çabalarını sürdürme fırsatına sahip olacağım için çok mutluyum.”

Cumhuriyetçi Hagel, bağımsız davranan ve sözünü sakınmayan bir politikacı.

Brookings Enstitüsü uzmanı Michael O’Hanlon, Afganistan’dan çekilme stratejisinin belirlendiği bugünlerde Hagel’ın Başkan Obama’yı etkileme şansı olduğunu söylüyor: “Senatör Hagel’ın Afganistan’daki savaş konusundaki kuşkucu tavrına bakarak, onun da Başkan Yardımcısı Joe Biden’a katılarak çekilmeyi daha da hızlandırma konusunda etkili olacağını düşünüyorum.”

Amerikan kuvvetleri on yılı aşkın bir süredir Afganistan’da. Ama ülkenin önemli bir kesimi hala direnişçilerin elinde. Washington’daki düşünce kuruluşlarından Atlantik Konseyi Başkanı Frederick Kempe, daha önce Hagel’la birlikte çalışmış: “Zorlu sorular soracağından eminim. Örneğin, ‘Afganlar’la neyi müzakere ediyoruz, amaç ne? Bölgesel bağlamda anlamı ne? Geride ne bırakmamız gerek, bunun bölgesel anlamı ne olacak?’ gibi sorular soracaktır.”

Hagel’ın atamasının Senato onaylanması gerekiyor. Ama Cumhuriyetçi Partililer, kendisini İsrail’e yeterince yakın bulmuyor ve İran’a karşı da yeterince sert olmadığını savunuyor.

Obama’nın terörle mücadele danışmanı John Brennan’ın Merkezi İstihbarat Dairesi CIA’nın başına atanmasının daha az tartışma yaratması bekleniyor. Brennan, militanların insansız hava araçlarıyla vurulması projesinin mimarı.

O'Hanlon, “Eğer sizi öldürmeye çalışanlar varsa, amacınız kendinizi onlara sevdirmek olamaz. Brennan bu noktada bize yeni bir zarar vermelerine fırsat vermeden el Kaide’nin güçlü liderlerinin peşine düştü. Başkan da sonuçtan memnun, Amerikalılar da. Onaylanması sürecinde bir sorun beklemiyorum,” diyor.

Başkan Obama, daha düşük bütçeyle operasyonlar düzenleyecek, daha fazla özel operasyonlara ve insansız hava araçlarına dayanan çevik bir savunma gücü oluşturulmasını istiyor.

Obama’nın bu yeni savunma gücünün oluşturulması projesini gerçekleştirmek, Senato’nun onaylaması durumunda Hagel ve Brennan’a düşecek.



((SIGNED))

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG