Erişilebilirlik

Obama’nın Yeni Baş Ekonomi Danışmanı: Gene Sperling


Obama’nın Yeni Baş Ekonomi Danışmanı: Gene Sperling
Obama’nın Yeni Baş Ekonomi Danışmanı: Gene Sperling

Başkan Barack Obama, siyasi bölünmenin had safhaya ulaştığı Washington’da baş ekonomi danışmanlığına siyasi rakiplerle önemli anlaşmaları müzakere etme konusunda tecrübeli bir ismi, Gene Sperling’i getirdi.

Sperling 1990’larda Ulusal Ekonomi Konseyi’ne başkanlık etmişti. Obama, Sperling’i yine aynı göreve atadı.

Daha önce eski Başkan Bill Clinton’a da danışmanlık yapan 52 yaşındaki Sperling, 1997’de Cumhuriyetçilerle, bütçede denklik sağlayan anlaşmaya varılmasına yardımcı olmuştu. Sperling, üç yıl sonra ise yine Cumhuriyetçiler’le, Amerika’nın yoksul bölgelerindeki yatırımlara vergi teşvikleri verilmesine izin veren anlaşmanın kabulünde rol oynamıştı.

Sperling’in müzakere yeteneklerinin Cumhuriyetçilerle görüşmelerde önemli bir rol oynayabileceği belirtiliyor. Cumhuriyetçiler 2 Kasım seçimlerinden sonra Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu ele geçirdi. Senato’da da sayıları arttı. Kongre’ye yeni seçilen isimlerin büyük bölümü Obama’nın politikalarına karşı olduklarını açıkça dile getiriyor. Cumhuriyetçiler hükümet harcamalarının sınırlandırılması ve hükümet çalışanlarının sayısının azaltılmasını istiyor.

Gene Sperling, Beyaz Saray’daki son görevinin ardından birçoğu farklı alanlarda da çalıştı. Sperling’in köşe yazarı ya da danışman olarak çalıştığı yerler arasında Bloomberg Haber ve Goldman Sachs da yer alıyor.

Sperling, Obama göreve geldikten sonra da Hazine Bakanı Timothy Geithner’a vergiler ve bütçe konularında üst düzey danışmanlık yapıyor.

XS
SM
MD
LG