Erişilebilirlik

Obama’nın Ticari Hedefleri Kongre’ye Takıldı


Obama'nınTicari Hedefleri KongreyeTakıldı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

Geçen hafta Demokrat Parti’den kritik bir darbe alan serbest ticaret anlaşmalarıyla ilgili yasa bu hafta da Washington gündemini meşgul ediyor. Başkan Obama, serbest ticaret anlaşmalarının Atlantik ve Pasifik ülkelerine genişletilmesini hızlandıran yasanın Kongre tarafından onaylanmasını istiyor. Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi, Ticari Teşvik Yasası’na eklenen “işçilerin yeniden eğitimi programını”büyük olasılıkla bu hafta yeniden oya sunacak.

Geçtiğimiz hafta, Kongre’deki Demokratlar Başkan Obama’ya başkaldırdı.

Temsilciler Meclisi’nin Demokrat üyesi Peter Defazio, “Yasayı durdurup Amerikan ekonomisini kurtarabiliriz,” dedi.

Paul Ryan gibi Cumhuriyetçiler ise ticaret yasası konusunda Beyaz Saray’la aynı tarafta yer alıyor.

Ryan bu konudaki görüşlerini şöyle açıkladı: “Başkan’ın bu süreci tamamlamak için partisini ikna etmesi gerekiyor. Bu iş henüz bitmiş değil.”

Başkan Obama, serbest ticaret karşıtlarını ikna etmeye çalışıyor: “Kongre üyeleri, ‘hayır’ oyu verdiği Ticari Düzenleme Yardımı’nı yeniden gözden geçirmeli ve Amerikalı işçilerin haklarını korumalı.”

Beyaz Saray, parti içindeki olumsuz duruma rağmen güçlü bir duruş sergiliyor.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, “Meclis başkanının, Cumhuriyetçiler’i Ticari Düzenleme Yardımı’na destek vermeye ikna edebileceğini düşünüyoruz. Aynı şekilde biz de daha fazla Demokrat üyenin, ülkedeki orta sınıfa yararı ekonomistlerce kanıtlanmış ticari yardım programına evet oyu vermesini sağlayabiliriz,” dedi.

Ancak Kongre’deki Demokratlar şimdilik Trans-Pasifik Ortaklığı gibi ticaret anlaşmalarına karşı sert bir duruş sergiliyor ve bu anlaşmaları hızlandıracak yasaya destek vermiyor.

Demokrat Temsilciler Meclisi Üyesi Rick Nolan, “Kongre’nin bu anlaşmaya ‘hayır’ deme vakti çoktan geldi. Birkaç kişinin çıkarını koruyan bu anlaşmalarla ilgili olarak bir süredir kamudan gizli görüşmeler yürütülüyor. Ama gerçekte bu anlaşmalar Amerikan rüyasını yok ediyor,” dedi.

Yeni bir oylama yapılıp yapılmayacağına, serbest ticaretin ateşli savunucusu Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner karar verecek.

Boehner, tasarıya desteğini şu şekilde açıkladı: “Amerika liderlik yaptığında, dünya özgürlükler ve serbest girişimler konusunda daha güvenli hale geliyor. Biz liderlik yapmadığımızda, Çin’e dünya ekonomisinin kurallarını koyma izni vermiş oluyoruz. Bu da, işçilerimizin ve ürünlerimizin kenara itilmesine neden oluyor.”

Ticaret anlaşmalarından eklenen Amerikan işçilerinin yeniden eğitimi, Senato’nun onayladığı Ticari Teşvik Yasası’nın bir maddesi. Uzmanlar, Temsilciler Meclisi’nin bu maddeyi kabul etmemesi halinde Ticari Teşvik Yasası’nın Kongre’ye takılacağını ve bu durumun Başkan Obama’nın ekonomik programını belirsizliğe sokacağını söylüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG