Erişilebilirlik

Obama'nın Seçilmesine En Çok Sevinen Almanlar


 Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir
Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir
ABD’de Barack Obama’nın ikinci kez başkan olmasına belki en çok sevinenler arasında Almanlar geliyor. Seçim öncesinde yapılan kamuoyu araştırmalarında halkın yüzde 93'nün destek verdiği Obama'nın ikinci görev dönemi ile bağlantılı yorum ve analizler ise Alman basınında hala ilk sıralarda yer alıyor.

Politik yorumcular ve ABD ile ilişkiler konusunda uzman siyasetçiler geride kalan dört yılda uluslararası ve sosyal politik konularda Almanya'nın izlediği çizgiye daha yakın olan Obama'nın seçiminin Almanya için daha fazla öngörülebilirlik anlamına geldiğini vurguluyor. Berlin'de özellikle Başbakan Merkel'in gündeminde ön sıralarda yer alan iklimin korunması ve çevre politikaları konusuna da Obama’nın bundan sonra daha fazla destek vermesi umut ediliyor.

Buna karşılık yapılan analizlerde Obama yönetiminin Almanya'dan Suriye’deki iç savaş ve İran’ın nükleer programı gibi uluslararası uyuşmazlıklarda daha fazla ABD'nin yanında yer almasını isteyebileceği belirtiliyor. Bir diğer sorun yaratabilecek alan olarak ekonomi politikaları tanımlanıyor. Başkan Obama'nın, istihdamın ve büyümenin desteklenmesi konusunda Başbakan Angela Merkel’in savunduğu mali disiplin çizgisine karşı olduğu biliniyor.

İkinci Obama Dönemi ile ilgili Amerikan’nın Sesi Türkçe’ye konuşan Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir ise Amerikan seçmeninin yaptığı tercihin partisi ve şahsen kendini çok sevindirdiğini belirtiyor.

Obama'nın seçimi kazanmasını ‘daha sosyal ve insancıl politikaların zaferi’ olarak tanımlayan Cem Özdemir, gelecek yıl Almanya’da yapılacak genel seçimlerde de kendilerinin temsil ettiği benzer siyasi görüşlerin iktidara gelmesini umduğunu söylüyor.

Bu arada Berlin’de Başkan Obama’nın önümüzdeki Mart yada Nisan ayında Almanya’yı resmen ziyaret edeceğinden yola çıkılıyor. Başbakan Merkel, Obama'ya yolladığı kutlama mesajında, kendisini en kısa zamanda Berlin'e davet ettiğini ifade etmişti. Barack Obama'nın geride kalan dört yılda Berlin'e resmi ziyaret yapmaması iki lider arasında anlaşmazlık olduğu şeklinde yorumlanmıştı.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG