Erişilebilirlik

Obama'nın Politikaları Seçmeni Nasıl Etkiliyor?


Obama'nın Politikaları Seçmeni Nasıl Etkiliyor?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

Başkan Obama’nın Ukrayna krizini ele alma biçiminin, Amerikan kamuoyunun başkanın kilit dış siyaset sorunları karşısında nasıl bir liderlik sergilediğiyle ilgili görüşleri üzerinde büyük rol oynaması bekleniyor

Birkaç kamuoyu yoklaması, halkın Başkan Obama’ya verdiği desteğin düştüğünü, bu durumun, Kasım ayında yapılacak Kongre ara seçimlerine büyük etkisi olacağını gösteriyor.

Rusya, Ukrayna’ya ait donanma karargahlarını ele geçirerek Kırım üzerindeki kontrolunu güçlendirirken Başkan Obama, en zorlu dış siyaset sınavlarından biriyle karşı karşıya:

“Amerika, kendi kaderlerini belirleme hakkını savunan Ukrayna halkının yanındadır.”

Her başkan gibi Barack Obama da aynı anda birden fazla krizle başa çıkmaya çalışıyor.

Başkan Obama, fazla mesai ücreti almaya hak kazananların sayısını arttıracak kanun hükmünde kararnameyi kısa süre önce imzaladı.

Filistin liderinin ve İrlanda başbakanının Beyaz Saray’a yaptıkları ziyaretler, dış siyasetin gündemindeki son gelişmelerdi:

“Dünyada, halkları arasındaki bağların son derece güçlü olduğu çok az ülke vardır.”

Başkan Obama, sağlık reformu yasasını gençlere tanıtmak amacıyla İnternet’te yayınlanan bir komedi programına da konuk oldu.

Pew Araştırma Şirketi’nden Carroll Doherty’ye göre Ukrayna krizi, Başkan Obama’nın kamuoyu desteğinin en düşük seviyeye indiği döneme rastladı:

“Başkan Obama’ya gösterilen kamuoyu desteği en iyi ihtimalle yüzde 40 civarında. Bu oran, ara seçimlerde Kongre’de sandalye elde etmeye çalışan bir başkan için hiç de iyi değil.”

Obama, Tennessee Senatörü Bob Corker gibi, Rusya karşısında daha sert tavır alınmasından yana olan Cumhuriyetçiler’in de hedefinde:

“Bizim için de Avrupa için de kritik bir süreç sözkonusu, güçlü olmalıyız.”

Florida Senatörü Marco Rubio gibi 2016 seçimleri için adı geçen Cumhuriyetçiler de Obama’ya cephe aldı:

“Son yıllarda dış politikada yapılan hataların bizi bu noktaya getirdiği gerçeğini inkar edemeyiz, çünkü sadece kendi şahsiyetinin gücüyle küresel olaylara şekil vereceğini sanan bir başkanımız var.”

Florida’da yapılan özel bir Kongre ara seçimi, Cumhuriyetçiler’e zafer kazandırdı. Demokratlar, Başkan Obama’nın popülaritesini kaybetmesinin Kasım seçimlerinde pahalıya malolmasından korkuyor:

“Florida, başkanları kaygılandıran bir eyalet. Başkanın kamuoyundan aldığı destek, partisini ve Kongre’de çoğunluğu elde edip edememesini büyük ölçüde etkileyecek.”

Birçok uzmana göre Cumhuriyetçiler, Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu koruyacak, Demokratlarsa Senato’da çoğunluğu korumakta zorlanacak.

Obama, bütün verilere rağmen, başkanların ikinci dönemlerinde Kongre ara seçimlerinde sandalye kaybına uğrama geleneğini bozmayı umuyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG