Erişilebilirlik

Obama'nın Önemli İcraatları


Başkan Barack Obama, uzmanlara göre, ilk televizyon tartışmasında gösterdiği zayıf performansın etkisini üzerinden atmayı başardı. Obama, kampanyasının son günlerinde ‘her şey kontrol altında’ imajı vermeye çalıştı. 2008’de Amerika’nın ilk siyah başkanı olarak tarihe geçen Barack Obama, bu seçimlere de bu başarıyı tekrarlama umuduyla girdi.

Obama ülkenin büyük ekonomik sıkıntıya girdiği o dönemde son derece canlı bir kurultayda, Demokrat Parti’nin başkan adayı seçildi. Obama’nın o dönemki sloganı ‘değişim’ oldu.

Obama dört yıldır Beyaz Saray’da. Ekonomi az da olsa toparlandı, ama bu toparlama yeterli görülmüyor. Uzmanlara göre, Barack Obama, kampanya yapma ve yönetme arasındaki büyük farkı öğrendi.

Washington’daki Amerikan Üniversitesi Kadın ve Siyaset Enstitüsü Başkanı Jennifer Lawless da bu görüşte: “Obama vaatlerini, Washington’da iki partinin işbirliği yapacağı umutlarına bağladı. Ama John Boehner Temsilciler Meclisi Başkanı olunca, Cumhuriyetçi Partililer’in bir numaralı hedefinin bu tarz bir işbirliği olmayacağı açıkça ortaya çıktı.”

İşbirliğine yanaşmamanın ilk örneği ‘Rüya Yasası’ydı. Yasa, Amerika’ya çocukken kaçak yoldan giren ve kanunlara uyan yabancıların vatandaşlığının önünü açacaktı. Başkan destek verse de Kongre bunu asla onaylamadı.

Bunun üzerine Obama, Haziran ayında, bu tasarı kapsamına giren kaçak yabancıları geçici olarak sınırdışı etmeme kararı aldığını açıkladı.

Buna rağmen Obama, en çok kaçak yabancıyı sınırdışı eden başkan oldu.

Obama, ilk kampanyasında verdiği, Amerika’nın sağlık sistemini reformdan geçirme sözünü tuttu. Çıkan sağlık yasası tartışmalara yol açtı, ama Anayasa Mahkemesi yasanın ana maddelerine destek verdi.

Barack Obama, büyük otomotiv şirketleri General Motors ve Chrysler için hazırlanan 787 milyar dolarlık kurtarma paketlerinin Kongre’den geçmesini sağladı.

Yine Obama döneminde, 11 Eylül terör saldırılarının ana sorumlusu el Kaide lideri Usame bin Ladin, Pakistan’da düzenlenen komando operasyonunda ölü ele geçirildi.

Obama Amerikan askerlerini Irak’tan çekti, Afganistan’daki asker sayısını arttırdı. Rusya’yla da yeni silah indirimi anlaşması imzaladı.

Barack Obama, Amerika’nın ilk siyah başkanı. Amerika’da büyük tartışma konusu olan eşcinsel evliliği onaylayan ilk başkan da oldu.

Başkan Obama, Cumhuriyetçi Partili rakibi Mitt Romney’le ilk tartışmada karşılaşıncaya kadar kamuoyu yoklamalarında az da olsa istikrarlı bir şekilde öndeydi. Ama bu tartışmada zayıf performans gösterdi ve Romney puan kazandı.

Obama siyasi mesajlarını ağırlıklı olarak gençlere, kadınlara, azınlıklara ve orta gelir sınıfına yoğunlaştırdı. Ekonominin düzelme gösterdiğini kanıtlayan son veriler, yeniden seçilmesine yardımcı olabilir.

Başkan, kampanyasının son günlerini Sandy Kasırgası yüzünden iptal etti ve federal hükümetin yardım faaliyetlerini yönetti. Yakın zamana kadar Obama’yı sert bir şekilde eleştiren New Jersey eyaletinin Cumhuriyetçi Valisi Chris Christie, bu kez Obama’dan övgüyle bahsetti.

Barack Obama 1961 yılında Hawaii’de doğdu.

Michelle Obama’yla evli, Malia ve Sasha adında iki kızı var.

Son seçimde olduğu gibi bu seçimde de Başkan Obama’ya yardımcısı Joe Biden eşlik ediyor. Altı dönem senatörlük yapan Biden, dış politika uzmanı olarak tanınıyor.

Obama'nın Önemli İcraatları
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00
XS
SM
MD
LG