Erişilebilirlik

Obama Almanya'da Büyük Yankı Yaptı


Duisburg kentindeki bir Türk camisi
Duisburg kentindeki bir Türk camisi

Konuşmayı Amerika’nın Sesi'ne değerlendiren Almanya İslam Konseyi Başkanı Ali Kızılkaya, Obama’nın aşırılıklar kavramını kullanırken, bunu yalnızca fanatik radikal İslamcılarla bağdaştırmamaya büyük özen göstermesini çok önemli olarak tanımladı

Başkan Barack Obama’nın, İslam dininin IŞİD ve El Kaide gibi radikal İslamist terör örgütleriyle özdeşleştirilmesine karşı çıkması ve ‘Amerika İslam’la savaşmıyor’ şeklinde görüş belirtmesi, Alman medyasında büyük yankı buldu.

Obama’nın, Beyaz Saray'da düzenlenen ‘Şiddet İçeren Aşırılıkla Mücadele Zirvesi’ndeki konuşması Almanya saati ile sabaha doğru gerçekleştiği için gazetelerin Perşembe günkü nüshalarına yetişmedi, ancak gazete ve dergilerin internet sayfalarında ve televizyon haberlerinde manşet haber olarak yer aldı.

Die Welt gazetesi ‘Terörle savaş - Obama İslam’ı koruması altına aldı’ başlıklı haberinde Başkan Obama’nın Ortadoğu ve Avrupa’da terör estiren IŞİD gibi örgütlerin İslam’ı temsil etmediğini, aksine kendi hedefleri için dini saptırdığını söylediğini aktarıyor. Haber yorumda Obama’nın, ülkesinin İslam’la değil teröristlerle mücadele ettiğini vurgulayarak bu konuda çok net bir tavır aldığı da belirtiliyor.

Der Spiegel dergisinin internet sayfasında yer alan konuyla ilgili haberde ise, Obama’nın‘Teröristler bir milyar Müslüman adına konuşamaz’ diyerek, terörle mücadelenin askeri seçeneğin dışında da birçok alanda yürütülmesi gerektiğini vurgulaması ön plana çıkarılmış.

Sol liberal Süddeutsche gazetesi ise, Obama’nın açıklamalarını İslam dünyası ile ilişkilerde yeni bir dönem olarak yorumluyor ve ‘Başkan Obama bilgece konuşarak, terörizme karşı savaşın silahlarla değil, kalpleri kazanarak başarıya ulaşacağını vurguladı’ görüşü belirtiliyor.

Stern dergisinin internet sayfasındaki haber yorumda, Başkan Obama’nın Müslümanların temsilcilerine de seslenerek, Müslüman kesimlerin önderlerinden teröre karşı şimdiye dek verdikleri tepkilerden daha fazlasını yapmalarını istediği ve terörle mücadeleyi sivil toplumun ve İslam örgütlerinin de kararlılıkla sürdürmesi gereken bir görev olarak tanımladığı belirtiliyor.

Öte yandan Başkan Obama’nın ‘Şiddet İçeren Aşırılıkla Mücadele Zirvesi’ndeki konuşması Almanya’daki Müslümanların temsilcileri arasında da yankı yaptı. Konuşmayı Amerika’nın Sesi Türkçe Bölümü’ne değerlendiren Almanya İslam Konseyi Başkanı Ali Kızılkaya, Obama’nın sözlerini dini değerlere karşı saygının bir yansıması olarak değerlendirdi ve ABD Başkanının aşırılıklar kavramını kullanırken, bunu yalnızca fanatik radikal İslamcılarla bağdaştırmamaya büyük özen göstermesini çok önemli olarak tanımladı.

Almanya İslam Konseyi Başkanı Ali Kızılkaya, Obama’nın konuşmasının Alman siyasetinde de olumlu yankı bulacağından ve etki yapacağından yola çıkıyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:27 0:00

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG