Erişilebilirlik

Obama’nın Kararına En Çok Latinler Sevindi


Obama’nın Kararına En Çok Latinler Sevindi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

Başkan Obama’nın milyonlarca kaçak göçmeni sınırdışı edilmekten kurtaracak kararnameyi açıklaması, çok sayıda Latin kökenli tarafından sevinçle karşılandı. Ancak kimilerinin bazı çekinceleri var

Başkan Obama’nın milyonlarca kaçak göçmeni sınırdışı edilmekten kurtaracak kararnameyi açıklaması, çok sayıda Latin kökenli tarafından sevinçle karşılandı. Ancak kimilerinin bazı çekinceleri var

Başkan Obama’nın imzaladığı kararname, Amerika’da kaçak olarak yaşayan yaklaşık 5 milyon kişiye af getiriyor.

Başkan Obama kararnameyi açıkladığı konuşmasında şunları söyledi: “Kararname, vatandaşlık, kalıcı ikamet izni ya da vatandaşların ayrıcalıklarına sahip olmak anlamına gelmiyor. Bunu yalnızca Kongre sağlayabilir. Biz sadece bu kişileri sınırdışı etmeyeceğiz diyoruz.”

Başkan Obama, Kongre’yi saf dışı bırakıp başkanlık makamının kendisine tanıdığı yetkiyi kullanıyor. Kimileri için kararname, yasaları çiğneyenlerin affedilmesi anlamına geliyor. Obama’ya göre çözüm ne toplu af, ne de alternatifi olan toplu sınırdışı uygulaması:“Toplu sınırdışı uygulaması hem imkansız, hem de bizim karakterimize uygun değil. Benim bahsettiğim, orta yol bulmak, yani bu bireyleri sorumlu tutmak.”

Meksika doğumlu 23 yaşındaki Diana Ramos’un kaçak olan anne babası, kararnameden yararlanabilecek. Ramos’un Amerika’da doğan kardeşleri var.

Ramos, “Ailem için bir umut ışığı doğdu. Artık korku içinde yaşamamız gerekmiyor” diyor.

El Salvador doğumlu Amerikan vatandaşı Pilar Galvez de Amerika’daki çok sayıda memleketlisi kararnameden yararlanacağı için mutlu: “Başkan Obama’nın aileleri için birçok zorluğa katlanan göçmenlerin çıkarlarını korumak adına bu kararı almasından çok memnunum.”

Houston’da yaşayan Guatemalalı göçmen Jesus Mejia da Obama’nın kararını sevinçle karşılıyor: “Bu müjdeli bir haber. Bir göçmenin durumunu anlamak için işin insani yönüne bakmak lazım. Buraya istediğimiz için değil, ihtiyacımız olduğu için geldik.”

Ancak Ekvadorlu Amerikan vatandaşı Teresa, Obama’nın Kongre’yle işbirliğinden kaçınarak kalıcı reformları geciktirdiği görüşünde: “Başkan Obama ve Kongre, çok sayıda kişinin yararlanacağı kalıcı bir çözüm üzerinde anlaşmalı.”

Teresa, suç sicili kabarık kaçakların Amerika’da kalması olasılığından da kaygı duyuyor.

Başkan Obama ise suçluları sınırdışı etmek için güvenlik önlemlerini sıkılaştıracaklarını vurguladı.

Kararname, Başkan Obama’yı yetkilerini aşmakla suçlayan Kongre’deki Cumhuriyetçiler’i ise çok öfkelendirdi.

Los Angeles’taki Göçmen Hakları Koalisyonu’ndan Xiomara Corpeno, Başkan Obama’nın kararını önemli bir adım olarak kabul etmekle birlikle kalıcı çözüm olarak görmüyor:“Cumhuriyetçiler artık uyanmalı ve eğer bu ülkede herkese yer açmak istiyorlarsa göçmenlik reformunu kabul etmeleri gerektiğini anlamalı.”

Cumhuriyetçiler için bu kolay olmasa da Başkan Obama, her iki partinin de kabul edeceği bir çözüme ulaşma umudunu koruyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG