Erişilebilirlik

Obama'nın IŞİD Stratejisi Tartışılıyor


Obama'nın IŞİD Stratejisi Tartışılıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:24 0:00

Amerikalı yetkililer, IŞİD militanlarının Irak ve Suriye’de elde ettiği son kazanımlara rağmen Başkan Obama’nın örgütü zayıflatıp çökertme stratejisini savunmayı sürdürüyor. IŞİD’in verdiği kayıplara ilişkin son veriler, Amerikalı yetkililerin bu özgüvenini destekler nitelikte. Ancak ölü sayısı, birçok soruyu da beraberinde getiriyor.

IŞİD’e karşı işbirliği yapan ülkelerin Paris’teki toplantısından sonra Amerika’dan şöyle bir açıklama geldi:

Antony Blinken, ”IŞİD şu anda Irak’ta eskiye oranla yüzde 25 daha az toprağa sahip. Örgüt ayrıca çok sayıda militan ve askeri malzeme de kaybetti” şeklinde konuştu.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Antony Blinken, daha da çarpıcı bir açıklama yaparak koalisyon operasyonlarının başlamasından buyana 10 bin IŞİD militanının öldürüldüğünü söyledi.

Bu sayı, IŞİD’in tüm militan gücünün yüzde 30 ila 45‘inin yok edilmesi anlamına geliyor. Amerikan istihbarat örgütleri IŞİD’in 32 bin militanı olduğunu tahmin ediyor.

Ancak örgüt, bu gibi kayıplara rağmen Irak’ta Ramadi, Suriye’deyse Palmira gibi kilit noktalarda başarı kazanmaya devam etti.

Dışişleri Bakanlığı sözcücü Marie Harf, ”Bu sadece tek bir veri. Askeri müdahalenin etkisini bu ölçüyü temel alarak değerlendirmiyoruz” şeklinde konuşuyor.

Amerika’nın, düşmanı IŞİD’i nasıl ölçüp değerlendirdiği de kaygı konusu.

Bill Roggio, ”Amerika, IŞİD’in gücünü ve stratejik becerilerini büyük ölçüde hafife aldı” şeklinde konuşuyor.

Bazı uzmanlar IŞİD’in 50 bin militana sahip olduğunu, örgüte katılan militan sayısının giderek arttığını söylüyor.

Brookings Ensititüsü'nden Michael O'Hanlon, ”IŞİD, her ay bünyesine bin militan katıyor. Bu militanlar yaklaşık yüz ülkeden geliyor” diyor.

Bir istihbarat yetkilisi, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, ölen militanların sayısının yüksek olmasının örgütün hızını kestiğini, ancak IŞİD’in yine de bölgede çok güçlü olduğunu belirtti.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG