Erişilebilirlik

Obama’nın Büyükelçi Seçimi Tartışma Yarattı


Obama’nın Büyükelçi Seçimi Tartışma Yarattı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

Başkan Obama, seçim kampanyasına katkıda bulunanları büyükelçi olarak atadığı gerekçesiyle eleştirildi. Senato’nun Macaristan hakkında bilgi sahibi olmayan bir dizi film yapımcısının bu ülkeye büyükelçi olarak atanmasını onaylamasıyla eleştiriler daha da arttı

Seçim kampanyalarına bağışta bulunanların büyükelçi olarak atanması yeni değil, ancak İzlanda ve Norveç’e atanacak büyükelçilerin bu ülkeleri bir kere bile ziyaret etmemiş olmaları eleştirilerin dozunu arttırdı.

Ancak yeterli deneyime sahip olmayan bu büyükelçi adayları seçim kampanyalarına yüklü miktarda bağışta bulunmuş.

Peki, büyükelçi olmanın maliyeti ne? Sorumlu Politikalar Merkezi’nden Sheila Krumholz’a göre, Başkan’ın partisine yapılan ortalama bağış ya da toplanan yardım miktarı en az yarım milyon dolar.

Uzman, “İşin acı tarafı bu kişilerin bazıları yeterli deneyime sahip değil ama sıranın en önüne geçiyorlar. Partiye ve seçim kampanyasına yaptıkları bağışlarla daha tecrübeli adayların önünü kesiyorlar,” diyor.

Amerikan Dışişleri Hizmet Derneği Başkanı Robert Silverman’a göre bu durum özellikle stratejik ülkeler gözönünde bulundurulduğunda dış politikaya zarar veriyor: “Diplomatlık geçmişi olmayan birini örneğin Palau gibi iyi ilişkiler içinde olduğumuz küçük bir ada ülkesine göndermek başka, Macaristan gibi bir yere göndermek başka. Bu konuda kaygılarımız var.”

Başkan Obama’nın Macaristan Büyükelçisi olarak seçtiği Colleen Bell, Cesur ve Güzel adlı bir pembe dizinin yapımcısı. Başta Senatör John McCain olmak üzere Cumhuriyetçiler’in karşı çıkmasına rağmen Bell’in büyükelçiliği onaylandı.

McCain çekincelerini şöyle dile getirdi:“Siyasi atamalara karşı değilim, sistemin nasıl işlediğini biliyorum ama faşist bir diktatörlüğe yakın olan ve Putin’le iyi anlaşan bir ülkeye büyükelçimiz olarak Cesur ve Güzel adlı pembe dizinin yapımcısını göndermemiz doğru değil.”

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Bell’in bağışlarının mı büyükelçi olmasına yardım ettiğini söylemekten kaçındı: “Kendisi güvenimizi kazanmış bir kişi; Başkanımız Büyükelçi Bell’in Amerika’yı başarıyla temsil edeceğinden ve Macaristan devleti ve halkıyla var olan ilişkileri geliştireceğinden son derece emin.”

Başkan Obama siyasi atama yapan ilk başkan değil ancak uzmanlar kendisinin önceki başkanlara göre daha fazla siyasi atama yaptığını söylüyor. Başkan Bush döneminde atanan büyükelçilerin %30’u siyasi atamayken, bu rakam Obama döneminde %40’a çıktı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG