Erişilebilirlik

Obama'nın Bedava Üniversite Planı Eleştiriliyor


Obama'nın Bedava Üniversite Planı Eleştiriliyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00

Amerika’da üniversite ücretleri son yirmi yıl içinde hızla arttı. Bu artış, öğrenci borçlarının ciddi bir sorun oluşturmasına yolaçtı. Başkan Obama hak eden öğrencilere ücretsiz iki yıllık yüksek okul eğitimi verilmesini istiyor. Ancak bazılarına göre sorunun çözümü sadece para değil

Amerika’da üniversite eğitimi pahalı, ancak 21. yüzyıl ekonomisi için şart. Birçok Amerikalı genç rekor derecede artan üniversite ücretlerini ödeyemeyecek durumda.

Justin Mills, Maryland eyaletindeki özel bir üniversitenin üçte biri maliyetinde olan iki yıllık yüksek okula kaydolmuş:

“Öğrencilerin kayıt yaptıramamasının nedeni, yüksek ücretler, kimse ağır bir borca girmek istemiyor.”

Başkan Obama, Birliğin Durumu konuşmasında bu durumun Amerika’nın rekabet gücünü etkileyen bu durumun adil olmadığını söyledi:

“Bu nedenle Kongre’ye iki yıllık okulların masrafını sıfıra indirecek iddialı, yeni bir tasarı gönderiyorum.”

Başkan’ın planı, iki yıllık yüksek okula giden ve not ortalaması en az iki buçuk olan öğrencilerin okul masraflarını devletin karşılamasını öngörüyor. Ancak on yıl içinde altmış milyar dolara mal olacak bu tasarının, Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu Kongre’den geçmesi zor. Bazılarına göre konu sadece siyasi değil, Obama’nın tasarısı ihtiyaç duyulandan fazlasını veriyor.

Matthew Chingos, Brookings Enstitüsü’nde eğitim politikaları araştırma bölümü başkanı:

“Tasarı, kaynakları büyük bir öğrenci kitlesi için harcayacak ve sonuç olarak gerçekten ihtiyaç duyanlara beklenenden az yardım verilirken, yardıma ihtiyacı olmayanlara fazlasıyla yardım edilmiş olacak.”

Son yirmi yıl içinde Amerikalı öğrenciler tarafından üniversite masraflarını karşılamak için alınan kredi borcunun miktarı dört katına çıkmış durumda. 1 trilyon 200 milyar doları bulan bu borç, ülkenin toplam kredi kartı borcundan fazla. Chingo’ya göre, yüksek masraflara rağmen iş olanaklarını ve geliri arttırması nedeniyle üniversite eğitimi hala karlı bir yatırım. Chingo, çözümün mevcut yardım programlarının yaygınlaştırılması olduğunu söylüyor:

“Sormak istediğim şu; tasarı sadece gerçekten ihtiyacı olanlara mı odaklanmalı yoksa aynı kaynakları daha büyük bir kitlenin yararlanacağı hale mi getirmeli?”

Tasarıyı eleştirenlere göre, Obama’nın planı, yüksek gelirliler için vergi artışı anlamına geldiği gibi, eğitim için yatırım hesabı açanlara sağlanan vergi indirimlerinin de kaldırılmasına yol açacak. Ancak tasarıyı destekleyenler, lise mezuniyet oranlarının tırmanacağını ve buna bağlı olarak da Amerika’nın rekabet gücünün artacağını savunuyor.

Tasarının Kongre’den geçmeyeceğini düşünen Chingo, en azından üniversite eğitiminin gerçek maliyeti hakkındaki tartışmaların gündeme gelmesiyle fiyatların daha makul bir hale getirilmesi çabalarının yoğunlaşacağını umuyor.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG