Erişilebilirlik

Obama'nın Asya Gündemi


Başkan Barack Obama Asya ziyaretine Filipinler'den başladı
Başkan Barack Obama Asya ziyaretine Filipinler'den başladı

Başkan Barack Obama Asya ziyaretine Filipinler'den başladı.Malezya’yı da ziyaret edecek olan Obama, Trans-Pasifik Ticaret Ortaklığı anlaşmasına yoğunlaşacak. Dev ticaret anlaşması, Amerikan yönetiminin Asya-Pasifik bölgesindeki stratejik dengeleri yenilemesi açısından kilit öneme sahip.

Trans-Pasifik Ticaret Ortaklığı Anlaşması, Amerika’yla birlikte Büyük Okyanus’a kıyısı olan 11 ülkeyi kapsıyor. Bu ülkeler toplam dünya gelirinin yüzde 40’ına sahip.

Başkan Obama, Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği Örgütü ve Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği zirvelerinde ve bölgede ekonomik faaliyetleri geliştirmeyi amaçlayan bu anlaşmaya odaklanacak.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice anlaşma ile ilgili şunları söyledi: “Trans-Pasifik ortaklık anlaşması Başkan Obama’nın daha göreve başladığında, Amerika’nın çıkarlarının bir bütün olarak Asya-Pasifik bölgesine dayandığı yönündeki görüşünü destekliyor. Burası, Güvenlik çıkarlarımızın ekonomik çıkarlarımızla örtüştüğü bir bölge.”

Başkan Obama, toplantılar sırasında bölge ülkelerinin liderleriyle bir araya gelecek. Beyaz Saray, amacın Asya’da “kurallara göre bir düzen oluşturulması” bu şekilde bölgelerin barış içinde gelişerek ve çıkarlarını izlemesini sağlamak olduğunu belirtiyor.

Rice, Başkan Obama’nın bu toplantılara katılması sayesinde, anlaşma içinde olunan müttefiklerke ilişkileri geliştirdiğini ve APEC ve ASEAN gibi bölgesel kurumları güçlendirdiğini belirtti. Bu kurumların, bölgede kurallara uygun bir düzen oluşturulmasını sağladığını da sözlerine ekledi.

Uzmanlara göre APEC zirvesi, Amerika’nın bölge ekonomileriyle ilişkilerini güçlendirmesi yönünde kilit öneme sahip.

Uluslararası Çalışmalar ve Strateji Merkezi'nden (CSIS) Murray Hiebert şunları söyledi: “Trans-Pasifik Ticaret Ortaklığı anlaşması ve Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği Örgütü aracılığıyla Amerika Asya’daki ekonomilerle dinamik bir ilişki kuruyor. Amerikan yönetimi ekonomik büyümenin bu bölgede gerçekleştiğinin farkında.”

Trans-Pasifik Ticaret Ortaklığı anlaşmasının yürürlüğe girmesi, üye ülkelerin ve aynı zamanda Cumhuriyetçi muhalefetin kontrolundaki Amerikan Kongresi’nin onayına bağlı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG