Erişilebilirlik

Obama'dan Yeni Irak Başbakanına Destek


Başkan Barack Obama Irak’ın yeni atanan başbakanını telefonla arayarak desteğini bildirdiğini açıkladı.

Obama tatilini geçirmekte olduğu Martha Vineyard’da yaptığı kısa açıklamada yeni başbakan seçimiyle Irak’ın anayasal süreç içinde kapsayıcı bir hükümet kurulması yönünde önemli bir adım attığını belirtti.

Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum parlamento başkan yardımcısı Haydar el-Abadi’yi yeni hükümeti kurmakla görevlendirmişti.

El-Abadi Pazar günü Iraklı Şii partileri biraraya getiren Ulusal İttifak tarafından aday gösterilmişti.

El-Abadi esas mesleği İngiltere’nin Manchester Üniversitesinde doktora yapmış elektonik mühendis olan bir siyasetçi ve Başbakan Nuri-el Maliki’nin Dava Partisinden. Yeni hükümet kurma girişimi Maliki’nin çekilmemekte direndiği bir sırada gerçekleşti. Maliki daha önce Cumhurbaşkanı Masum kendisini süre dolduğunda hala kendisini yeni başbakan olarak atamadığı için Anayasa Mahkemesine başvurmuştu.

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry hükümet kurmanın Irak’ta istikrar açısından büyük önem taşıdığını belirterek Maliki’yi durumu gerginleştirmekten kaçınmaya çağırdı.

Öteyandan ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, IŞİD militanlarına karşı üç gündür süren Amerikan hava saldırılarının “son derece etkili” olduğunu açıkladı.

Amerikan ordusu Pazar günü Irak’ta IŞİD militanlarına karşı beş hava saldırısı düzenledi. Saldırılara katılan savaş jetleri ve insansız hava araçlarının militanların kullandığı zırhlı araç, top ve havanları vurduğu bildiriliyor.

Bu arada Amerikan ordusu Kuzey Irak’ta Erbil yakınlarındaki dağlarda mahsur kalan mültecilere daha fazla havadan insani yardım attı.

Üç hava operasyonunda İslamcı militanlardan dağlara kaçan Hristiyanlar, Yezidiler ve diğer dini azınlıklara 52 bin yiyecek ve binlerce litre su iletildi.

Bölgedeki yetkililer Pazar günü en az Sincar dağında mahsur kalan en az 5 bin Iraklı sivilin Suriye’ye kaçabildiği ve oradan yeriden Kürt kuvvetlerinin himayesinde kuzey Irak’a getirildiklerini açıkladı.

Öncelikli hedeflerinin Irak’ta kapsamlı bir hükümet kurulması olduğunu belirten Obama, bu şekilde Irak güvenlik kuvvetlerinin sığınmacıları koruma altına alarak, ülkenin önemli bir kısmını elinde bulunduran IŞİD militanlarıyla mücadele edebileceğini söyledi.

IŞİD militanlarından kaçanlar arasında Yezidiler, Iraklı Hristiyanlar ve Şii Türkmenler bulunuyor. Militanlar ellerine geçirdiklerini zorla Sünni Müslümanlığa geçiriyorlar ya da şeriat kurallarına göre idam ediyorlar. IŞİD halkın ve Irak askerlerinin üzerinde psikolojik baskı oluşturmak amacıyla, kendilerine uymayanların başlarının kesildiğini, ya da silahlarla vurulduğunu gösteren videolar yayınlıyor.

Uluslararası Göç Örgütü, Irak’ın içinde evlerini terk etmek zorunda kalan kişilerin sayısının bir milyonu aştığını bildiriyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG