Erişilebilirlik

Obama'dan Yeni İnternet Stratejisi


Obama'dan Yeni İnternet Stratejisi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

Başkan Obama, yıllık Birliğin Durumu Konuşmasında ekonomiyi daha da canlandıracak ve Amerikalılar'ın yaşam standartlarını yükseltecek konulara değinecek. Obama, geçtiğimiz hafta yaptığı eyalet ziyaretleri sırasında da dijital teknolojinin tüketiciler ve işyerleri açısından önemine ve siber alandaki bilgilerin korunmasına dair düşünce ve projelerini anlattı.

Iowa’da halka seslenen Başkan Obama, ekonominin güçlenmeye başladığını ve daha fazla Amerikalının bu canlanmayı hissettiğini görmek istediğini belirtti: “21. Yüzyılda, ekonomik kalkınmamız ve yaratacağımız iş sahaları; yeni buluşlara, teknolojik ilerlemelere, sanal ortamda alışveriş ve ticaret yapabilmemize, kısacası iletişim teknolojilerine bağlı.

Başkan Obama, bu alanda başarıyı yakalamak için tüm Amerikalılar'ın daha hızlı ve daha ucuz internet erişimine ihtiyacı olduğunu söyledi: “İş hayatına yeni atılan, küçük ölçekli firmalara hem yerel hem de küresel büyük şirketlerle rekabet edebilme şansını vermemiz gerekir. Öğrencilerin, ihtiyaç duydukları internet derslerine ya da iş imkanlarına ulaşabilmelerini sağlayarak, hayallerini gerçekleştirmelerini sağlayabilmeliyiz.”

Başkan Obama’nın geçtiğimiz hafta açıkladığı yeni yasa tasarısına göre işyerlerinin siber ortamda kimlik bilgileri çalınan tüketicileri 30 gün içerisinde uyarması gerekecek. Tasarı kapsamında, tüketici bilgilerinin yurt dışına satılması da suç sayılacak: “Bu kamu güvenliğiyle ilgili. Bu altyapının neredeyse tamamı özel sektör tarafından işletiliyor. O nedenle ne özel sektör, ne de hükümet ülkeyi tek başına koruyamaz. Ortak bir çalışma olması gerekiyor, hükümetle endüstri elele, birlik içinde çalışmalı.”

Federal hükümetin vatandaşlar hakkında bilgi topladığının ortaya çıkmasından sonra gizlilik haklarını savunanlar, bilgilerin özel sektörle hükümet arasında paylaşılmasına karşı çıkıyor. Bazı uzmanlar, birçok şirketin müşterilerinin kişisel bilgilerini kendilerinin bilgisi ve izni olmadan kullanıp, paylaştıklarını belirtiyor.

Kuzey Carolina Üniversitesi'nden Klaus Larres, “İnternet kullanımında gizliliği temin etme adına herhangi bir yasa yok. Örneğin bireylerin sağlık ve mali bilgileri genelde sınırsız bir şekilde reklam şirketlerine ya da sigorta şirketlerine veriliyor. Ne kadar veri olduğunu ve bu şirketlerin hakkımızda ne gibi bilgiler topladığını bilmiyoruz,” diyor.

Profesör Larres, Başkan Obama’nın tasarısına karşı çıkanlar olacağı görüşünde: “Yeni Kongre’de çoğunluğu Cumhuriyetçiler oluşturuyor bu nedenle bu yasanın geçme olasılığı bir hayli düşük.”

Bir grup Kongre üyesiyle biraraya gelen Başkan Obama, herkesin lehine olan bu yasanın Amerikan ekonomisini siber saldırılardan koruyacağını bu nedenle partiler arasında siyasi uzlaşmaya varılacağından emin olduğunu belirtti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG