Erişilebilirlik

Obama’dan Ukrayna Halkına Destek


Avrupa turunu sürdüren Amerika Başkanı Barack Obama, tüm dünyanın özgürlük arayışı içinde olan ülkelerin yanında durması gerektiğini söyledi. Obama, Polonya’da 25 yıl önce yapılan ve komünizmin sonunu getiren seçimlerle Ukrayna’da yapılan reformlar arasında bağ kurdu

Varşova’da Özgürlük Günü etkinliklerine katılan Obama, 1989 yılında Polonya’da yapılan ilk yarı hür seçimleri, özgürlük adına kazanılan büyük bir zafer olarak tanımladı.

“Kabadayılığa izin verilmemeli”

Başkan, hür dünyanın şimdi de Rusya’nın Ukrayna’daki karanlık taktiklerine karşı birleştiğini belirtti. Obama, “Büyük ülkelerin küçük ülkelere kabadayılık taslamasına, maskeli kişilerin silah zoruyla binaları ele geçirerek kendi emellerini başkalarına dayatmalarına izin verilmemeli. Atılan bir imza hiçbir zaman komşu ülkeden toprak çalmayı meşrulaştırmamalı. Bu nedenle Rusya’nın Kırım’ı ilhakını ve Ukrayna’nın ulusal egemenliğini ihlalini kabul etmiyoruz. Bundan sonra atacağı saldırgan adımlar Rusya’nın tüm dünyadan daha çok tecrit edilmesi ve daha pahalıya malolması anlamına gelecek” şeklinde konuştu.

Ukrayna ordusuna 5 milyon dolar yardım

Varşova’daki Özgürlük Günü törenlerinden önce Ukrayna’nın yeni seçilen cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’yla biraraya gelen Başkan Obama, Amerika’nın, Rusya yanlısı ayrılıkçılarla mücadele eden Ukrayna Ordusu’na 5 milyon dolar tutarında yardım yapacağını bildirdi. Bu yardım silahları kapsamayacak, yalnızca haberleşme teçhizatı, gece görüşü sağlayan gözlük ve çelik yelek gibi malzemeleri içerecek.

Başkan Obama, uluslararası toplumun, Ukrayna’daki ayrılıkçılara mali ve askeri destek vermemesi için Rusya’yla müzakere masasına oturmayı desteklemesi gerektiğini belirtti.

Putin’le görüşme yok

Başkan Obama, Avrupa turunun bir sonraki ayağı olan Brüksel’de G-7 liderlerinin zirve toplantısına katılacak.

Obama’nın son durağı Fransa olacak. Başkan, Avrupalı liderlerle birlikte Nazi işgalinin sonunu hazırlayan Normandiya çıkartmasının 70’inci yıldönümü törenlerine katılacak. Törene Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin de katılacak, ancak Putin’in Obama’yla görüşmesi beklenmiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG