Erişilebilirlik

Obama'dan Ücretsiz Üniversite Müjdesi


Obama'dan Ücretsiz Üniversite Müjdesi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00

Başkan Obama’nın planı, iki yıllık meslek yüksekokulu masraflarının devlet tarafından karşılanmasını öngörüyor. Obama, yüksek öğrenim gören öğrenci sayısının artmasıyla işgücüne giren kalifiye elemanların da artacağını, bunun da Amerika’nın küresel ekonomide rekabet gücünü arttıracağını söylüyor

Yüksek öğrenimin Amerikan orta sınıfının güçlendirilmesinde kilit önem taşıdığını belirten Başkan Obama, gerekli yeterliliğe sahip tüm gençlere iki yıllık teknik ve meslek yüksekokullarının ücretsiz olmasını istiyor. Başkan bu isteğini 20 Ocak günü yaptığı Birliğin Durumu konuşmasında da yineledi. Amerika’nın Sesi muhabiri Aru Pande, Washington yakınlarındaki bir yüksekokulu ziyaret ederek öğrencilerin nabzını tuttu.

Helen Ladele, lisans eğitimi almasının önündeki en büyük engelin parasızlık olduğunu söylüyor: “Liseden mezun olur olmaz dört yıllık eğitim veren bir üniversiteye giremedim çünkü ne ben ne de ailem üniversite eğitimimin masraflarını karşılayacak durumdaydı. Yeterli mali yardım ve burs da alamamıştım.”

Ladele, Maryland eyaletindeki Montgomery Yüksekokulu’nda ön lisans derecesini aldıktan sonra dört yıllık bir üniversiteye yatay geçiş yapmayı umuyor.

Başkan Obama’nın ilk kez 9 Ocak’ta açıkladığı plan, Helen Ladele gibi öğrencilerin iki yıllık meslek yüksekokulu masraflarının devlet tarafından karşılanmasını öngörüyor: “Öğrenciler lisans derecelerinin ilk iki yılını ücretsiz tamamlayacak. Teknik meslek eğitimi almak isteyenler zaten çalışmaya hazır halde mezun olacak ve öğrenci kredisi borçlarının altında ezilmeyecek.”

Beyaz Saray, plandan dokuz milyon öğrencinin yararlanacağını ve öğrencilerin yılda ortalama 4 bin dolar tasarruf edeceklerini duyurdu.

Öğrencilerin bu haktan yararlanmaları için not ortalamalarının dört üzerinden en az iki buçuk olması ve ön lisans derecelerini tamamlamak için ilerleme kaydetmeleri gerekiyor.

Montgomery Yüksekokulu Başkanı DeRionne Pollard, Obama’nın önerisinin eğitimde çığır açacağını söyledi: “Ücretsiz yüksek öğrenime olan ihtiyaç çok büyük. Yüksek öğrenim görmek isteyen öğrenci sayısı giderek artıyor. Ayrıca küresel rekabetçi dünyadaki yerimizi düşünmemiz gerekiyor. Bu konuyu yerel bazda da ele almak zorundayız.”

İki yıllık ücretsiz yüksek öğrenim planının maliyetiyse 10 yıllık zaman dilimi içinde 60 milyar dolar. Planın, bütçe kaygıları yüzünden bu büyük maliyeti karşılamak istemeyen Cumhuriyetçi Parti’nin kontrolündeki Kongre’de muhalefetle karşılaşması sözkonusu.

Öğrenciler Patrick Mensah-Boadi ve Justin Mills, Başkan Obama’nın planının yüksek öğrenim görmek isteyenler için büyük fark yaratacağını söylüyor: “Bu plan sayesinde yüksek öğrenimini tamamlamayı başaramayanların sayısı büyük oranda düşer. Programa kaydolan öğrenci sayısı da yükselir.”

Başkan Obama, yüksek öğrenim gören öğrenci sayısının artmasıyla işgücüne giren kalifiye elemanların da artacağını, bu sayede Amerika’nın küresel ekonomide daha iyi rekabet edeceğini söylüyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG